Historisk bryggning visades på Skansen

BIldspel

Bild 1 av 7

Erika Norén och Paulina Nordling bryggde öl inför publik i kläder från Skansens klädkammare.

 

Hur var det att brygga öl 1903? Det tog Secret Sisters reda på under en bryggning på Skansen som skapade stort intresse.

Det hela handlar om ett samarbete mellan Skansen och Svenska Hembryggareföreningen. Under adventshelgerna har hembryggare besökt Skansen för att brygga öl på gammalt sätt, och besökarna har kunnat följa processen på nära håll. Åtta olika dagar har det bryggts öl.

I lördags var det kvartetten bakom Secret Sisters i Malmö som bryggde öl så som man gjorde för drygt 100 år sedan, med tidstypiska kläder och utan dagens moderna hjälpmedel.

– Det var första gången som det var ett helt kvinnligt bryggarlag som gjorde detta. Det kändes kul för 1903 var det kvinnorna som bryggde ölen som var tänkt för husbruk, säger Irina Carlén.

Kläderna fick de låna av Skansen och det gjorde förstås att känslan av att verkligen brygga på gammalt sätt förstärktes.

Bryggningen blev förstås annorlunda mot vad de flesta är vana vid i dag. Kvartetten mäskade in i trätunnor med hjälp av juteduk, och lakningen sköttes med hjälp av en plugg i botten av tunnan. Kokningen skedde sedan med hjälp av vedeldning.

– Det var många som kom och tittade och det var kul. Vi bryggde en stout, vi ville ha något som kunde koka länge så att vi fick tid att visa upp vad vi gjorde. Allt gick bra och det var superkul, säger Carlén.

Totalt har cirka 30 bryggare varit på Skansen för att brygga öl under de senaste helgerna. Samarbetet har funnits under ett antal år och har varit ett sätt att få folk att få upp ögonen för hembryggning.

Utöver smakprov på vörten under bryggningen, hade även Secret Sisters med sig en lättöl på 1,5 procent som serverades.

I februari ska alla som bryggt på Skansen samlas för att prova sina olika brygder.

Tack till Ilja Hallberg som tagit bilderna.