Så smakar succéölet i folkölsversion

BIldspel

Bild 1 av 4

André Milsem, Camilla Ernvid, Mattias Hallberg och Elin Carlsson var vår smakpanel för 2020 års folkölsversion av GBG Beer Week 2016.

På fredag släpps folkölsversionen av hyllade ölet GBG Beer Week 2016 från Stigbergets. Vi bjöd in några ölentusiaster för att prova ölet i förväg.

GBG Beer Week 2016 var en stor succé, och Olle Anderssons jobb med det ölet blev ett enormt lyft för Stigbergets i Göteborg.

Nu kommer ölet tillbaka i en folkölsversion och på fredag är det premiär. Då säljs ölet vid Stigbergets gamla bryggeriet vid Sjöfartsmuséet. En del av intäkterna från ölet går till GBG Beer Week-organisationen.

Ölet burkades under tisdagen och direkt från burklinan fick vi på Beernews möjlighet att ta med några burkar till en smakpanel som testade ölet.

Elin Carlsson grundade Female och minns ölet från 2016 med välbehag. Camilla Ernvid är också aktiv inom Female, och har börjat att tycka om india pale ales på riktigt det senaste året. Mattias Hallberg är en hembryggare som inte döljer hur mycket han älskar india pale ale, och Beernews egen André Milsem var kanske den som drack flest flaskor av alla när ölet var en starköl under 2016. Dessutom var förstås undertecknad med.

Det var en engagerad smakpanel som fick öppna burkarna, och framför allt Mattias Hallberg var riktigt sugen på att berätta vad han gjorde i sociala media.

Vi kan direkt konstatera att ölet fick riktigt bra betyg, och att det var gott om glada miner runt bordet efter provsmakningen.

Så här tyckte deltagarna på provningen.

Mattias: – Det snuddar på en femma, som folköl gillar den jävligt högt. Doften lovade otroligt mycket och smaken nådde nästan ända dit.

Camilla: – Doften lovade verkligen jättemycket om man blir inte besviken. Den känns inte tunn utan helt perfekt. Superbra att den är svag, annars om du ska dricka en sådan här öl hamnar de på runt sju procent.

Elin: – En helt underbar doft, som att dofta på typ en väldigt bra dubbel-IPA. En riktigt bra 3.5-a, den här kan jag utan tvekan tänka mig att dricka hela sommaren.

Andrè: – Doften är precis så som jag kommer ihåg ölet, den är helt klockren. Gott som satan, det går ju inte att säga något annat. Det här är nog så bra man kan lyckas med en folköl.

Ronny: – Doften av söta frukter finns där från förra versionen och det ger en härlig känsla redan från start. Tropiskt fruktigt och med bra fyllighet för att vara folköl. Smaskigt och riktigt bra, räkna med köer när ölet släpps på fredag. Sedan är deras West Coast IPA som folköl nog lika bra, men på ett ganska annorlunda sätt.