Så smakar nya ölen i fasta sortimentet

Det fanns flera goda öl bland dagens nyheter i det fasta sortimentet. Foto: Montage/Systembolaget.

I dag släpps det nya öl i Systembolagets fasta sortiment. Vi har provat ölen och hittade öl på ganska olika nivåer.

 

Nyheterna handlar som oftast om en hel del lageröl, men det är också andra stilar med bland de öl som presenteras i dag. Bland annat var vi riktigt nyfikna på Limfjordsporter och Tp Öl brukar leverera hemlig öl med hög klass.

Här är våra recensioner.

 

Leffe Blonde 0,0

330 ml, 11,90 kr, 0,0 %, Alkoholfri belgisk ljus ale

Doften är klart behaglig och de stiltypiska belgiska tonerna finns där. Även smaken är klart över förväntan, ölet har en hel del av den smakprofil som finns i starkölet och det känns fylligt. Det blir en lite klen avslutning men i det stora hela är det här smakrikt och spännande.

Hoegaarden 0,0

330 ml, 11,90 kr, 0,0 %, Alkoholfri witbier

Även här är det bra nivå för att vara alkoholfritt. Fruktigt och friskt, med jästtoner och en touch av kryddighet. Även där här dock ölet snabbt, vilket inte är så konstigt.

Landgang §Hoppe(r)

330 ml, 24,90 kr, 4,5 %, Gose och lichtenhainer

Lätt syrligt och med en behaglig sälta, här är det inte smaksatt med tusen olika frukter utan ganska traditionellt. Lätta toner av koriander och grapefrukt lyser igenom. Helt okej.

Kral Lev Pivo

330 ml, 7,90 kr, 5,0 %, Ljus lager internationell stil

Ganska svaga dofter och det drar år pappershållet. Även smaken är tunn, det finns en försiktig brödighet och en lätt beska, men också papperstoner även här, och ölet saknar karaktär. Ska man jämföra Systembolagets två billigaste fasta öl är Åbros Ey´Bro att föredra.

Faxe Premium

330 ml, 11,90 kr, 5,0 %, Lager internationell stil

Ett ganska spretigt öl med en hel del sötma i basen och en lite frän beska som inte riktigt gifter sig med resten av ölet. Inget vidare.

Bernard Bohemian Lager

500 ml, 22,90 kr, 4,9 %, Pilsner tjeckisk stil

Ganska välhumlat tjeckiskt öl med grästoner, citrus och en behaglig lätt bördig bas. Den balanserade efterverkan stannar kvar ett bra tag. Bra öl.

Melleruds Utmärkta Pilsner

440 ml, 18,90 kr, 4,5 %, Pilsner tysk stil

Rent och behagligt med en trygg maltbas och en försiktig humleton som ligger snäppet lägre än ölet ovan. Inte världens mest extrema lageröl, men det är definitivt välbryggt och lättdrucket.

Roman Lager

250 ml, 12,90 kr, 5,0 %, Pilsner tysk stil

En helt okej maltbas får sällskap av en lätt frän humlebeska och lite fruktiga toner. Okej öl som mått bra av en lite mjukare humleprofil.

Karmentinus Weizen Doppelbock

500 ml, 32,90 kr, 8,0 %, Weizenbock

Ölet är säljstoppat och kommer inte att släppas före nyår.

Five Points Brickfield Brown

330 ml, 22,90 kr, 5,4 %, Brown ale

Ölet fanns inte i Nordstans butik under tisdagsförmiddagen, men ska släppas enligt plan.

Lupulus Brune

330 ml, 32,90 kr, 8,5 %, Belgisk mörk ale

En besvikelse. Det blir snabbt spretigt och ölet har en tunn kropp för att vara så här starkt. Ölet har dessutom en lätt syrlig ton som inte passar in. Dålig flaska kanske?

To Öl DIPA

440 ml, 35,90 kr, 8,7 %, Imperial/Dubbel IPA

Fruktigt och med en lätt beska, en lätt tropisk touch och där finns också citrus och en liten efterbeska. Inte det bästa ölet från To Öl, men klart prisvärt för en DIPA.

Thisted Limfjordsporter

330 ml, 32,90 kr, 7,9 %, Imperial porter och stout

Rostat och lätt rökigt, en del rov och mörk choklad i doften. Samma sak i smaken, komplext och välsmakande med en lätt touch av lakrits. Fyllig kropp och med en behaglig lång eftersmak. God öl.