Dagens ölnyheter – vi tokhyllar ett av ölen

Vi gillar dagens ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Vi gillar ölen i dagens släpp. Inget öl faller ur ramen, flera håller riktigt bra klass och ett av ölen älskar vi verkligen. Här är betygen.

 

Det är alltid kul när ett tillfälligt nyhetssläpp håller genomgående bra kvalitet och så är det den här gången. De syrliga ölen funkar bra, de humliga ännu bättre, belgarna håller klassen och vi njuter av varje droppe av Lervigs Paragon. Det ölet är ett av de bästa som släpps bland de tillfälliga nyheterna i år, och då vet vi att öl som till exempel Barrel-Aged Ten Fidy stått på hyllorna tidigare.

Här är alla betygen:

Poppels Nordic Sour

330 ml, 30,00 kr, 6,0 %, Berliner weisse

Friskt med en behaglig och lite försiktig syra, bären får ta plats och sätter sin prägel på ölet som är både fylligt och lättdrucket. God öl.

Sigtuna Brygghus/Pöhjala Beach Breeze

330 ml, 30,90 kr, 4,9 %, Övrig syrlig öl

Här är både syran och bärsmakerna mer återhållsamma än i ölet ovan, där finns lätta yoghurttoner, men den subtila hallonsmaken är trevlig och gör ölet lättdrucket. Gott här också.

Remmarlöv/Riegele Collaboration Maibock

330 ml, 29,90 kr, 7,0 %, Ljus bocköl

Maltigt och brödigt med lätta karamelltoner, en försiktig beska och med en behaglig kropp. Alkoholen är förrädiskt dold och det vore inga problem att dricka en hel del av det här ölet. Snyggt jobbat, det blir med beröm godkänt.

Birrificio Mezzavia Gare De Roubaix

750 ml, 67,50 kr, 7,0 %, Biere de Garde

Maltigt och brödigt med lätta kryddtoner, en del blommiga toner lyser igenom liksom en touch av honung. Inga felsmaker men ölet sticker heller inte ut.

Brasserie Au Baron Cuvee des Jonquilles

750 ml, 67,50 kr, 7,0 %, Biere de Garde

Friskt med blommiga toner och en jäst som lockar med en del kryddor, lättdrucket och behagligt utan att nå några extrema höjder. Helt okej.

Oppigårds Fragg IPA

330 ml, 28,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Oppigårds kan sin humle och det här är inget undantag. Snäppet mindre juicigt än ölet här under och där finns en del beska, men även tropiska toner och det hela flyter samma till en riktigt bra helhet. Mycket gott!.

North Brewing NBxTrack

440 ml, 50,90 kr, 6,8 %, India pale ale

Friskt tropisk med skön juicighet, citrus och ananas sticker ut men här finns en hel del fruktsmaker. Lättdrucket och välsmakande. Mycket gott!

Ca´del Brado U Baccabianca

750 ml, 99,00 kr, 7,9 %, Öl av flera stilar

Ganska rejält syrligt med grapefrukt och en lätt jordig ton, citrus och en lätt blommig ton finns där. Druvorna ger ölet en lite sträv karaktär och sätter sin prägel på ölet. Helt okej.

Lervig Paragon Vintage Barley Wine

330 ml, 159,00 kr, 13,5 %, Barley wine

Okej, det är ganska rejält sött så om man inte gillar det ska man kanske inte köpa ölet. Men det här är fantastiskt. Runda mjuka smaker och en fatlagring som sitter perfekt, russintonerna lyser igenom liksom en del dadlar, en lätt vinös ton balanserar och det är bara grymt gott. Dessutom är alkoholen snyggt undangömd och det här ölet vill vi njuta av en hel kväll. Inte gratis, men ett av årets bästa tillfälliga öl så här långt. 

Thomas Hardy´s Ale

330 ml, 76,90 kr, 12,8 %, Barley wine

Ölet som så många ölnördar älskar att lagra. Men hur smakar det då utan lagring? Ja, den här versionen är bra, det är lätt vinöst, åt det söta hållet med en del russin och fikon. Dessutom med en del humeltoner. Kanske är ölet en aning spritigt, men eftersom de flesta av er kommer att spara flaskan en tid lär det problemet minska med tiden. God öl.

Modern Times Black House Coffee Stout

473 ml, 47,90 kr, 5,8 %, Torr porter och stout

De som besökt Modern Times i San Diego håller nog med om att det här är ett av världens bästa bryggerier när det gäller NEIPA och imperial stouts. Men bryggeriets resa började med ganska klassiska öl och det här är ett av de ölen. Här smakar det choklad och lite kaffe, en lätt bränd ton finns i bakgrunden, liksom toner av mörkt bröd. Helt klart ett bra öl.