Fredrik hoppas på mässor igen till hösten

Fredrik Almryd hoppas att han ska kunna genomföra några av sina mässor till hösten. Foto: Ronny Karlsson

Förra året blev det inga mässor i Oskarshamn, Falkenberg och Värnamo. Nu hoppas festivalarrangören Fredrik Almryd i stället på att kunna arrangera dem i höst i stället. 

Fredrik Almryd driver en rad småmässor runt om i södra Sverige. Förutom Oskarshamns, Falkenbergs och Värnamo Dryckesfestival ligger han och kollegan Fredrik Olsson även bakom mässor i Jönköping, Varberg och Ljungby. 

Men i nuläget är alltså inget klart när det blir någon mässa alls. 

– Vi trodde att Sverige skulle öppna upp hösten 2020 men det blev inte så, så nu hoppas vi att det blir den här hösten i stället. Men innan vi vet mer kan vi bara hoppas att förutsättningarna blir bättre. Så vi avvaktar vecka för vecka och skulle det bli möjligt att köra mässor i någon form kan vi anpassa oss snabbt, säger Fredrik Almryd. 

Falkenberg och Oskarshamn är traditionellt höstmässor men om de tidigare tidpunkterna i september och oktober blir för tidiga med tanke på pandemin är Fredrik Almryd beredd att vänta.

– Vi är inte oävna att skjuta på dem, en månad fram kan göra rätt mycket, säger han. 

Övriga mässor infaller på våren. 2019 hade man för första gången en festival i Jönköping, men nu avvaktar man med den. Samma sak med Värnamo, som skulle ha haft sin första mässa i mars precis när pandemin slog till på allvar. 

– Vi valde att blåsa av den när maxantalet besökare sänktes och vi märkte en rädsla hos besökare och utställare. 

På frågan om hur han ser på möjligheterna för mässor i festivaler i höst är han försiktigt optimistiskt, i alla för småmässor som hans egna.

– Initialt vet jag ju inte vilka restriktioner som kommer att finnas, det vet bara folkhälsomyndigheten. Men jag tror att mindre mässor med 500 till 1000 besökare fördelade på flera pass har större möjligheter än gigantiska mässor som Stockholm Beer and Whisky Festival och En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

– Jag tror också att många kommer att känna en viss rädsla för att träffas även om det finns många som längtar efter att få gå tillbaka till det normala och njuta av mässor, idrottsevenemang och andra trevligheter igen. 

Under tiden som pandemin pågått har Fredrik fått jobba med andra saker, han jobbar på frilansbasis och även kollegan Fredrik Olsson har fått ställa om en del eftersom han driver ett eventbolag.