Åhus Bryggeri vann kampen för sin öletikett

Ulrik Jönsson tänker överklaga ett beslut som stoppade Åhus Bryggeris öl Otto Byggmästare på grund av ett par hammare på etiketten. Foto: Ronny Karlsson

Ulrik Jönsson på Åhus Bryggeri gav sig inte mot Systembolaget när de inte ville godkänna hans öl. Och till slut fick han dem att ändra sig.

Det är inte helt lätt att få etiketter genom Systembolagets nålsöga. I det här fallet handlar det om en etikett för ölet Byggmästaren som bland annat innehåller ett par hammare.

– Jag tycker att det är fjantigt. Från början var inte hammarsymbolerna siluetter och vi hade ytterligare en slogan på etiketten som vi tog bort. Vi gick dem till mötes men det tog aldrig slut. Så nu får vi tampas om det, sa Ulrik Jönsson till beernews.se när vi pratade med honom för några dagar sen. Då hade godkännandet inte kommit än.

Systembolagets märkningssupport hänvisade till Konsumentverkets allmänna råd i ett email till Ulrik Jönsson när de meddelade att etiketten inte skulle godkännas:

”Tack för märkningsprovet, angående design så står vår bedömning fast. Vi anser fortfarande att namnet och texten i kombination anspelar på yrket byggmästare eller Byggare.”

Det är ordet Byggmästare i kombination med siluettbilder på ett par hammare som gör att Systembolaget säger nej till ölet.

Senare avslås också offerten formellt med motiveringen: ”Märkningsprovet skildrar situation kopplad till arbete, trafik, sport, våld, vapenhantering eller social/sexuell framgång”.

Och det är detta beslut som Ulrik Jönsson överklagade. Även om det innebar att det kunde dröja länge innan ölet hamnade på Systembolagets hyllor. 

– Det är priset man får betala. Men om de vill dra allt till sin yttersta spets, så får de väl missa en god öl i sortimentet. Vi dör inte av det och står inte och faller med den. Vi får försöka sälja den till lite restauranger under tiden i stället.

När Ulrik hade skickat in sin överklagan till Alkoholsortimentsnämnden kom ett nytt besked från Systembolaget, etiketten var plötsligt godkänd.

– Men jag fick bara ett muntlig besked på telefon, inget skriftligt. Vill de inte ha det dokumenterat? Jag vet inte hur gången är på Systembolaget, deras labyrinter är omöjliga att följa, säger Ulrik när beernews.se när vi pratar med honom igen efter godkännandet.

Byggmästare Otto är en lager som är tänkt att lanseras den 3 maj och namnet kommer delvis från Ulriks bror Otto, som jobbar i byggbranschen.

– Men de flesta av mina öl har personnamn, det ger lite själ och känsla.