Så smakar dagens nya öl på Systembolaget

Flera av dagens ölnyheter håller riktigt hög klass. Foto: Montage.

Spontanjästa öl som smakar bra, humliga öl som verkligen lyfter och tunga pjäser som imponerar. Här är recensionerna av dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget.

 

Lambiek Fabriek Muscar-Elle Juicy & Wild

750 ml, 139,30 kr, 8,8 %, Frukt- och bärlambic

Balanserat med en distinkt syrlighet som ändå inte blir för mycket och druvorna ger en trevlig dimension till ölet. Klart gott om än inte lika komplext som de allra bästa ölen i klassen.

Lambiek Fabriek Organic Geuze Natur-Elle

750 ml, 134,20 kr, 6,2 %, Gueuze

Bra balans även här med citrus och grapefrukt, en skön syrlighet och med lätta trätoner från faten. Även här blir det med beröm godkänt, även om det här är ett öl som kanske skulle må bra av lite lagring.

Stigbergets Total Eclipse

440 ml, 50,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Juicigt och tropiskt, en del beska finns där men mest av allt är det här lättdrucket och friskt. Alkoholen är väl dold, ölet har en bra kropp och det smakar precis som vi numera förväntar oss av Stigbergets humliga öl. Mycket god.

Alefarm Saturated IPA

440 ml, 44,90 kr, 6,0 %, India pale ale

Friskt, tropiskt och väldigt lättdrucket. Det smakar citrus och ananas och ölet känns inte alls som sex procent och är på så sätt lite förrädiskt. Mycket gott för den som gillar moderna humliga öl.

Sierra Nevada Big Little Thing

355 ml, 38,90 kr, 9,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt humligt med citrustoner och en del ananas, en behaglig fyllighet finns där och ölet rundas av med en försiktig beska i avslutningen. God öl och Sierra Nevada lyckas ofta bra med att ha de fräscha humletonerna kvar även i öl som inte är dagsfärsk.

Nynäshamns Ångbryggeri Dragets Kanal Dubbel IPA

330 ml, 30,50 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Ett öl som dyker upp på Systembolaget med jämna mellanrum. Maltigt med brödtoner innan en ganska distinkt beska tar över, citrus blandas med lätta grästoner och ölet har en behaglig fyllighet och en väl dold alkohol.  Ett klart bra exempel på en klassisk DIPA, långt från juicighet och brist på beska. God öl.

Naparbier Deathwish

440 ml, 53,50 kr, 9,1 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt med grästoner och en del citrus, fylligt men tyvärr också med en lätt spretig ton som är svår att bortse från. Inte någon favorit.

Pöhjala & Sigtuna Brygghus We Believe In Evergreen DIPA

330 ml, 43,90 kr, 7,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt och juicigt med citrustoner och en del örtiga toner som ger ölet en egen profil. Lättdrucket och ett helt okej öl.

Beerbliotek We Don’t Count Sequentially

330 ml, 101,00 kr, 18,0 %, Barley wine

Massor med kolatoner, en del choklad och en kropp som verkligen är fyllig möter dig direkt. Alkoholen lyser igenom men faktiskt inte så farligt som man kanske hade befarat. En hel del fikon och söta druvor märks i avslutningen. Komplext, ett öl som kan räcka hela kvällen.

Lervig Original Sin

330 ml, 60,90 kr, 13,5 %, Imperial Porter och stout

Sött med en hel del choklad, vaniljtonerna ligger på en bra nivå och alkoholen är väl dold. Fylligt så klart och det fylls på med kakaotoner och en del fikon och dadlar i avslutningen. Mycket god.

Buxton Petrosian Scotch Barrel Aged Imperial Stout

330 ml, 100,90 kr, 16,5 %, Imperial porter och stout

Härliga fattoner med choklad och kakao i botten, det är sött och fylligt och en lätt alkoholton lyser igenom, lätt vinösa toner finns där i avslutningen tillsammans med en del russin. Gott men kanske några procent för stark för att få riktigt högt betyg.

Great Divide Maple Pecan Yeti

568 ml, 115,90 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout

Yeti känns som ett öl som man kan göra nästan vad som helst med och det kommer att smaka bra. Det här blir en trevlig kombination när de välrostade tonerna putsas bort en aning av de nya smakerna, det är sötare än originalet men fortfarande är det ett Yeti-öl. Klart gott.