Så mår Göteborgs bryggerier i krisen

Linus Pilebrand och Ola Jonsson är fortsatt oroliga för att ett antal bryggerier i Göteborg ska tvingas att stänga. Foto: Ronny Karlsson.

Fortsatt tufft och krisen är långt från över. Göteborgs bryggerier kämpar på, men flera bryggerier lär försvinna på grund av corona-krisen.

Det är tuffa tider för alla svenska småbryggerier i dessa tider, inte minst efter att försäljningen till barer och restauranger minskat rejält. För ungefär en månad sedan infördes restriktioner som slagit hårt mot krogar och barer, och i förlängningen också mot bryggerierbranschen.

– Alla bryggerier kommer inte att klara det här, det är flera som sagt att de har det riktigt tufft just nu, säger Ola Jonsson.

Han är VD för Göteborgs Nya Bryggeri, men också ordförande i Gothenburg Brewers Guild, som samlar i princip alla Göteborgsbryggerier.

Där har man ofta öppna diskussioner om både positiva och negativa saker och nu handlar det om att överleva.

– Den mentala biten är viktig och vi försöker hjälpas åt med att hålla modet uppe. Det är ingen hemlighet att alla påverkas. Vi har jobbat i 15 år för att bygga upp runt 350 bryggerier i det här landet, det är trist om allt ska gå tillbaka tio år på grund av det här, säger Jonsson.

Han konstaterar att krisen slagit ganska olika mot olika bryggerier. Det som är avgörande i dag är hur stor del av försäljningen som skett på Systembolaget. Hans eget bryggeri är starka på Systembolaget och har heller inte behövt permittera någon personal.

– De som satsat mycket på försäljning till restauranger har det mycket tuffare nu.

Bryggaren Linus Pilebrand upplever att ganska många försöker att stötta de mindre bryggerierna.

– Vi får en bra uppbackning och folk har fattat allvaret, säger han.

Ola Jonsson är besviken på att bryggeribranschen inte fanns med när regeringen pratade om hyreslättnader för vissa branscher, men han tycker ändå att det finns åtgärder som hjälpa bryggerierna.

– Inom gillet har vi försökt att få alla att utnyttja de lättnader som finns, med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter.

Han har också märkt av en annan oro som finns på hans bryggeri och på andra bryggerier, och det handlar om själva sjukdomen.

– Våra anställda får inte gå nära varandra när de jobbar. Det är ett konstigt och lite overkligt läge, men det är en stor oro att våra anställda ska bli sjuka och att vi då ska tvingas att stänga.

För fem veckor sedan gjorde Gothenburg Brewers Guild en undersökning och fick svaret att var tredje bryggeri var oroliga för att behöva lägga ned sin verksamhet. En stor oro finns fortfarande kvar.

– Lättnaderna har hjälpt till lite grann, men jag är fortfarande lika orolig. Säg att det kanske är 20 procent av bryggerierna i alla fall som fortfarande riskerar att försvinna i Göteborg.

Det skulle innebära att sex-sju bryggerier försvinner. Helt avgörande är förstås hur länge corona-viruset och restriktionerna som följt kommer att finnas kvar.

– Alla bryggerier står redo nu för att sälja mycket öl under sommaren. Men ingen vet ju hur det blir med det, säger Linus Pilebrand.