Stora kostnader för att hälla ut all öl

Staropramen tvingas hälla ut massor av öl i corona-tider.

Staropramen har fullt upp i corona-tider. Problemet är att det inte handlar om att producera öl, utan om att hälla ut öl.

Tjeckiska Staropramen ägs numera  av Molson Coors och har sitt huvudbryggeri i tjeckiska huvudstaden Prag. Där är det fullt upp just nu, men av en anledning man hade hoppas kunna vara utan.

Med pubar och restauranger stängda är det nämligen ett stort problem med all öl som blivit stående i lager och ute på pubar. Tiden går och ölen blir gammal utan att det finns en chans att den ska säljas.

Inom kort kommer Staropramen därför att samla in den gamla ölen och börja att hälla ut den. Totala handlar det om flera hundra tusen liter öl som ska städas bort. Men det fungerar inte bara att öppna faten och låta ölen flöda.

Processen måste göras med en person från det tjeckiska Skatteverket på plats, ölen ska dessutom neutraliseras och anpassas på flera andra sätt innan det går att hälla ut den i avloppet.

Totalt handlar det om kostnader på flera miljoner kronor för att kunna hälla ut den öl man redan lagt pengar på att producera.