Så fixar du rätt jäst till ekologiskt öl

Det krävs ekologisk jäst för att göra ekologiskt öl. Nu har Sveriges Bryggerier och Livsmedelsverket enats om ett enkelt sätt att jobba med ekologisk jäst i bryggeriet.

Ekologiska öl säljer allt bättre på marknaden och allt fler vill vara med och göra sådana öl. Samtidigt har det varit svårt att få tag på ekologisk jäst. Nyligen skärpte EU-kommissionen sina krav när det gäller ekologiska produkter och det svenska Livsmedelsverket har slagit fast att jäst är en råvara och inte bara en del av bryggprocessen.

Men nu har Peter Forss på Sveriges Bryggerier efter diskussionen med den svenska myndigheten hittat en lösning som gör det enkelt att skapa sin egen ekologiska jäst.

– Vi har tittat på reglerna och bestämt hur vi ska tillämpa dom, säger han.

Lösningen handlar om att bryggerierna enkelt kan skapa sin egen ekologiska jäst. Om man tar torrjäst och gör den levande i ekologisk vört så räknas det som ekologisk jäst. 

Den jästen kan sedan återanvändas även i konventionell öl. Om bryggeriet sedan vill göra ekologiskt öl igen på jästen får jästen skördas till en ny tank, och sedan får man mata den skördade jästen med ekologisk vört. Skörda sedan åter av jästen som nu bara fått ekologisk vört och använd denna nya slurra för ekologisk öl. 

– Det gör det hela hanterbart, säger Peter Forss.

Lösningen innebär att de flesta bryggerier inte behöver söka dispenser. Reglerna för dispens blir dessutom tuffare från och med 2021, då dispens ges endast för sex månader i taget.

– Vi är överens med Livsmedelsverket om det här och det är en bra lösning. Många vill använda sin jäst om och om igen och nu är det möjligt oavsett vilken typ av öl du brygger, säger Forss.