Brewdog fixar cask med lång hållbarhet

Cask-öl med längre hållbarhet och stabilare kvalitet. Det satsar Brewdog på och nu återstår att se vad de traditionella britterna tycker.

Cask-öl är stort på de brittiska öarna men även i Sverige finns det en hel del förespråkare av den ölen. Cask innebär att ölet jäser vidare när det tappats på fat, och serveringtemperturen är högre. Ölet har också en lägre kolsrya än vanliga fat-öl.

Men den korta livstiden och ganska höga kunskapskrav för att servera cask-ölen rätt gör att det med jämna mellanrum finns dålig öl ute på marknaden.

Nu tror Brewdog sig ha löst det problemet.

Under tre års tid har man testat sig fram med att göra cask-öl på så kallade KeyKegs. Den gångna helgen var det premiär för Brewdogs variant av cask och nu ska de ölen spridas till deras olika barer. Man menar att den här lösningen tar bort alla temperaturproblem som varit tidigare, men att ölen fortfarande smakar som den ska.

Även i det här fallet får ölen efterjäsa, men Brewdog menar att man har betydligt bättre kontroll på allt som händer i processen. För många britter är den här typen av öl en viktig fråga, och det återstår att se om den nya metdoen får godkänt.