Rusning när festivalen bjöd in utställarna

Marianne Wallberg arrangerade Stockholm Beer & Whisky Festival första gången 1992.

På 30 minuter fick Stockholm Beer & Whisky Festival in 15 utställare. Det var som att dammluckorna öppnades, enligt Marianne Wallberg.

I år är det jubileum för Stockholm Beer & Whisky Festival (SBWF), som arrangerat sin dryckesfest i 30 år. I måndags gick inbjudningarna ut till höstens upplaga.

– Vi skickade ut dem kvart i fyra på eftermiddagen och jag tänkte åka hem för att slippa köerna, men jag kom inte iväg alls. På första halvtimmen kom det in 15 utställare. Det var som att öppna dammluckorna. Nu har vi över 20 bekräftade och många fler på väg in, säger Marianne Wallberg.

Det lär hinna bli en hel del fler innan det är dags i höst. Den 29 september till den 1 oktober samt 6 till 8 oktober äger mässan rum.

Det ska även bli en hel del roligheter för att fira jubileet. Det mesta är hemligt än, men en sak avslöjar Marianne. Tävlingen Beer Team kommer tillbaka. En tävling där restaurangfolk tävlar i ölkunskap.

– Vi hade den tävlingen för första gången 1992 för att vi tyckte att restaurangerna var så dåliga på öl och bara hade vinlistor. Vi körde tävlingen fram till slutet av 1990-talet, tror jag. Men nu tycker jag att restaurangerna har börjat sjangsera igen – Stockholm är inte lika bra som Göteborg.

I Bear Team tävlar restaurangfolk i tremannalag och det handlar inte bara om att ha kunskap om öl med mat utan även om öl i mat.

Vad det blir för vinster är inte klart, men på 1990-talet vann vinnarna resor till bland annat Edinburgh, Dublin och Bryssel.

Även i domartävlingen blir det lite förändringar i år med fler internationella domare än tidigare.

Marianne berättar att hon fick kämpa en del för att få båda hallarna till årets mässa. Till skillnad från tidigare år är det inte längre hon som driver Nackastrandsmässan, SBWF är numera en hyresgäst som andra.

Upplägget blir dock inte riktigt som tidigare.

– Det blir inte bara en hall för öl och whisky och en för andra drycker, utan vi blandar. Vi har ritat om lite grand och kommer att ha fler provningar på golvet.

Här är listan med de första utställarna som anmält sig:

AB Wicked Wine
Allt om Whisky
AST Wine
BSSK Impex AB
Burgsviks Bryggeri
Chris Wine & Spirits
Colorful Brands
Edrington Sweden
Fine Deli med dryckesprovningar
Gamla Enskede Bryggeri
Great Bands
High Coast Whisky
House of Liquids
Mackmyra Svensk Whisky
Mjödhamnen
Nacka Bryggeri
Nynäshamns Bryggeri
Philip Morris AB
Pine Ridge Brewery
Rewine
Stellan Kramer
Österlenbryggarna
Stellan Kramer