Ronny väljer gärna ett tyskt lageröl

SOMMAR 2019

Ronny Karlsson

Ronny Karlsson svarar på sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Ronny Karlsson är en av grundarna och dessutom redaktör för Beernews. Här är svaren på sommarfrågorna.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Seinsheimer ”Sasemer Danzbier” Hell. Det här ölet drack jag första gången vid bryggeriet i Södra Tyskland för några år sedan. Då var bryggeriet ett av de minsta i området och hade bara öppet på fredagar. Sådana här ställen får man uppleva om man har nördiga vänner som Alex Ek, som har koll på typ allt. Ölet var helt magiskt och det var verkligen värt resan. Sedan blir det ofta så där att man minns ett öl som bättre än det var, och man vill minnas att det var perfekt. Men så dök ölet upp på Zum Franziskaner tidigare i år och det var precis lika gott då.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

– USA. Det går inte att blunda för de över 7000 bryggerier som finns och hur många av dom är fantastiska. Jag åker till San Diego Beer Week i november varje år, och det är då fantastiskt att besöka Alesmith, Modern Times, Stone och många fler. Men också kul att se hur många av de mer okända som brygger riktigt god öl.

– Belgien. Det skulle nästan räcka med Cantillon, 3 Fonteinen, Boon och Tilquin för att komma med på listan. Men vi ska inte glömma hur mycket annan god öl det görs i det här landet. En trippel rinner ner precis när som helst och även de mer moderna bryggerierna levererar med hög kvalitet.

– Storbritannien. För pubkulturen, de många goda caskölen och för den moderna scenen med flera bryggerier som gör humlebomber i världsklass.

Sverige då? Ja, det görs otroligt mycket bra öl här. Kanske kan man ta sig in på min lista framöver. Det finns allt fler bryggerier som matchar de allra bästa.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Nynäshamns Ångbryggeri. Pionjärer som gör riktigt god öl. De levererar kvalitet i varje öl och är ett av de bryggerier som borde synas mer. Och kanske blir det så redan i kväll…

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– En dag här och där blir det kanske. Jag tänkte kombinera ledighet och jobb under London Craft Beer Festival kommande helg. Sommaren förknippas inte direkt med semester och ledighet för min del. Men har man ett riktigt kul jobb fungerar det ändå och det ska bli sjukt skönt med San Diego i november,

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Det går ju inte att svara något annat än Brewskival. Utbudet av öl, atmosfären och upplägget är riktigt bra. Helt klart den festival som ligger närmast de allra bästa amerikanska festivalerna.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Visst, det ska utredas under nästa år. Men utredningen tillsätts av regeringen. Regeringen består av två partier som båda är emot gårdsförsäljningen. Hur många bryggare kommer att sitta med i den utredningen och hur många från Systembolaget och nykterhetsrörelsen kommer att sitta med?

Ja, öl är en alkoholhaltig dryck och man ska vara försiktig. Men det är ju precis det som hantverksbryggerierna bidrar med, när man erbjuder gott om smaker och dessutom har premiumpriser. Men det förstår inte våra beslutsfattare. Jag vill ha gårdsförsäljning, men vi kommer inte att ha det om tre år.

Sedan tror jag också att frågan om gårdsförsäljningen inte är så viktig för intäkterna som vissa gör gällande. Ärligt talat, hur många kommer till ditt bryggeri en regnig lördag i oktober för att köpa några öl? Och vem ska sälja ölen, de som redan bryggt öl i över 40 timmar under veckan, eller ska det bekostas en nyanställning?

Som sagt, jag hoppas men jag tror inte på det. Samtidigt har jag gärna kvar Systembolaget. Dels för utbudet, men också för att jag tror att ganska många svenska bryggerier får det betydligt tuffare utan den säljkanalen.