Lucka 20: De skapar ett öl-community

Ronny Karlsson och Beernews är bakom lucka 20 i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 20: Ronny Karlsson.

I över tre år har vi fått en daglig inblick i vad som sker på den svenska och internationella ölscenen. Detta tack vare teamet bakom Beernews: Ronny Karlsson, Peter Lindh och André Milsem. I dagens julkalender väljer vi att lyfta fram den drivande personen bakom Beernews – Ronny Karlsson, ölsveriges flygande reporter.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Om man utgår från att min ölkarriär handlar om Beernews, så är det väl hela resan från start i september 2016, och att vi faktiskt gjorde rätt bedömning när vi tyckte att något som Beernews behövdes på den svenska ölscenen. Dessutom tror jag det behövs en sajt som tar alkoholpolitiska frågor på allvar och som bevakar det på nära håll.

Det är idag omöjligt att ha full koll på allt som sker i ölsverige men tack vare Ronny Karlsson får vi information om en stor del. Det finns nog ingen person i Sverige som flänger runt på så många events, nyöppningar, mässor, tap-takeovers etc. Genom Ronnys arbete får många hårt slitande människor uppmärksamhet och vi konsumenter får nya kunskaper.  

Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?

– Beslutet om att starta Beernews togs en kväll i Slottsskogen där bland annat medgrundaren Peter Lindh var med. Vi snackade om att göra något och det mynnade ut i Beernews. Med facit i hand borde vi kanske ha varit mer förberedda, dels på hur innehållet skulle se ut, men även på den affärsmässiga biten.

Vi tackar Ronny för att han och hans kollegor håller oss uppdaterade och skapar en känsla av ett öl-community, vilket i sin tur för människor närmare varandra och stärker vår ölscen.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?
– Om man tänker att skottet kommer direkt när ölet är slut vill man förstås ha något som räcker länge. Jag väljer Alesmith Speedway Stout Barrel Aged Vietnamese Coffee. Det är en magisk variant av ett fantastiskt öl, och dessutom kan alkoholen kanske hinna göra mig så avdomnad att jag slipper den värsta dödsångesten. Ölet är dessutom så gott att jag kan erbjuda er att få smaka i utbyte mot mitt liv.