Erik vill lyfta fram flera bryggerier

SOMMAR 2019

Erik Frithiof svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Erik Frithiof är en av personerna bakom nya festivalen Great Swedish Beer Festival. Här svarar han på våra sommarfrågor.

Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Brekeriets Sour & Salt, det är redan idag mitt bordsvatten. Gose är definitivt min favoritstil och jag tycker generellt det är alldeles för lite salt i öl. Men jag skippar gärna Goses med frukt och bär, de rena är godast och Brekeriets S&S skulle nog göra de gamla bryggarna i Goslar avundsjuka. Hög klass!

Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

3. Belgien. Because Lambic.

2. Tyskland. Som Gose- och Berliner Weisse-nörd så är det mitt go-to utanför Sverige, och nu börjar jag så smått även snöa in på de traditionella tyska lagerstilarna. Dessutom är jag orimligt förtjust i pubkulturen i Tyskland.

1. För trovärdigheten säger jag Sverige som nummer ett. Kanske främst för att det inte finns någon ölstil som förknippas med Sverige (förutom möjligtvis Gotlandsdrikke då), vilket innebär det att de svenska bryggerierna verkligen sätter sin experimentlusta på prov och tar influenser från hela världen. Hela ölvärlden finns i Sverige, och tradition och normer utgör inga hinder.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Får jag bara säga ett? Tycker egentligen att alla svenska bryggerier förtjänar mer uppmärksamhet av den enkla anledningen att de är ”lokala”, men får jag bara nämna ett så säger jag Rocket Brewing för sin stilvariation med jämn och hög kvalitet och sin storytelling på flaskorna som alltid är underhållande. Och Jackdaw, för sina ambitiösa surisar. Och Dykes av samma anledning. Och Rajraj av samma anledning. Och…

Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– En hel del. Det blir Tyskland för nästan hela slanten. Först roadtrip till Goslar och Bamberg för studiebesök/njutning. Sen åkte jag och Glenn ner till Berlin under Beer Week och hängde på Haubentaucher med Europas bästa festivaler. Däremellan och därefter ett antal mindre och större festivaler i Skåne. Och så renoverar jag huset. Herregud.

Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Jag vill ju säga Great Swedish Beer Festival som jag hoppas blir både publikens och bryggeriernas favorit med tiden vilket verkligen är vårt mål, men eftersom vi inte har premiärat än så får jag vara mer ödmjuk. Brewskival och All In Beer Fest för det internationella, sobert grandiosa och avslappnat ambitiösa och Växjö Ölfestival för det gemytliga Robban- och Big Boss-lunket. 

Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Om tre år har vi nog dessvärre inte kommit mycket längre än idag, men min förhoppning är att öl släpps helt fritt i sinom tid, oavsett om det är på en gård eller i en butik. Även om jag vet att jag är ute på djupt vatten rent folkhälsomässigt så tror jag inte på begränsning och tabubeläggning. Om inte annat så tycker jag iallafall att svenska producenter bör få frihet att sälja sina produkter i vilka kanaler de vill, sen får man i så fall beskatta och kontrollera därefter.