Tomas hittar balans i sitt favoritöl

SOMMAR 2019

Tomas Lindohf svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Tomas Lindohf är ordförande i Svenska Ölfrämjandet. Här svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Original Ritterguts Gose, en öl som med sin utmärkta balans mellan syra, sötma och sälta är otroligt läskande passar till väldigt många olika maträtter.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

– USA, då det är det landet som ligger i framkanten vad gäller innovation inom ölvärlden. Tack vare de amerikanska hantverksbryggarna lever och frodas ölstilar som berliner weisse och gose numera, när de var på väg att försvinna helt tidigare. Även den utveckling som har skett inom ölstilar som imperial stout, IPA och många fler har sitt ursprung i USA.

– Storbritannien, då det är ett av de länder i Europa som där hantverksbryggerierna hakar på trenderna från USA mest, samt även experimenterar själva med ölstilarna. Hade det varit för 10-15 år sedan hade Storbritannien förmodligen inte ens varit med på listan, men det har hänt väldigt mycket där sen dess. Man kan bara hoppas att Brexit inte påverkar denna trend negativt.

– Sverige, då vi nu har fler hantverksbryggerier per kapita än USA, och även här ser vi en hel del innovation. Sen ska man inte underskatta att mycket internationell öl är relativt lättillgängligt här, vilket i sin tur inspirerar våra inhemska bryggare.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Hyllie Bryggeri. All öl som kommer från detta lilla bryggeri är av högsta klass, och deras Hyllipan är definitivt av världsklass.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Ett par dagar här och där. Jag var på London Craft Beer Festival i helgen och tog i samband med det ett par dagar ledigt, och jag kommer även att vara ledig i samband med Brewskivalen. Annars har jag planer på att åka till San Diego i november, så jag sparar semester till det.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Brewskivalen är lätt Sveriges bästa ölfestival just nu, ölutbudet, arrangemanget och atmosfären är av högsta klass.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Jag hoppas att det kommer att gå igenom, men jag tror inte att det faktiskt kommer att ske. Jag misstänker att regeringen kommer att förhala det så länge de kan, och sen kommer förmodligen något icke-beslut. Problemet är att regeringen, Systembolaget och nykterhetsrörelsen ser gårdsförsäljning som ett hot mot alkoholmonopolet, när det i själva verket kan vara det som faktiskt räddar det. Genom att istället tillåta det kan regeringen ju sätta reglerna för hur det ska ske, medan om man kämpar emot så kan ett eventuellt regeringsskifte innebära att att man faktiskt använder just gårdsförsäljningen som en ursäkt att avskaffa monopolet, alternativt tillåter gårdsförsäljning med betydligt generösare regler än dagens regering hade gjort.