Hembryggarna

Robin brygger det som inte finns på bolaget

Robin Bergenstråhle. Foto: Privatbild

Namn: Robin Bergenstråhle
Ort: Mölndal

Ålder: 32

Hembryggare sedan: 2013

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag hittade av en slump ett ölkit för en brown ale från det Lilla Köksbryggeriet och tyckte det lät som en kul grej. Ett år senare hade jag köpt en kvarn, och även börjat göra mjöd, cider och vin.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 
– Jag är en sällanbryggare. Jag försöker brygga varje månad, men i realiteten blir det inte oftare än varannan månad.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Jag tror det finns någon devis i stil med: ”Att brygga öl är egentligen väldigt enkelt, det är att brygga den ölen man vill som är det svåra.” Mitt största problem är nog att hitta tiden att brygga, och hinna dricka upp det jag brygger.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 
– Jag gjorde ett barley wine med 100 procent Marris Otter och jäste med brettanonmyces bruxellensis som blev helt fantastiskt efter ha lagrats några år. Dessvärre har jag tappat bort receptet, men jag minns att jag tog en del av vörten och kokade ned till sirap och att jag använde minimal mängd humle.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Ingen egentligen. Jag brukar säga att jag brygger öl som inte finns på systemet.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Aldrig haft några riktiga planer på det. Jag insåg ganska tidigt att det skulle vara väldigt mycket mer jobb än nöje.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Våga experimentera och ta ut svängarna mer.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Min första saison gick inte jättebra. Jag hade läst att de skulle jäsa varmt, så jästemperaturen från dag ett var 27° C. Misstaget blev i efterhand väldigt uppenbara. Jäsningen skulle börjat vid 20° C för att sedan öka någon grad per dag så ölen var extremt estrig (efter två års lagring var den fullt drickbar).

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörk
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Robin brygger det som inte finns på bolaget

Visa kommentarer