Riktigt bra ölsommar på Fjäderholmarna

Bildspel

Bild 1 av 6

Pelle Ågren och Andreas Willman startade bryggeri efter att har jobbat med whisky på Mackmyra.

 

Stockholms vackrast belägna bryggeri. Ja där ligger Fjäderholmarnas Bryggeri bra till. Men det kan ha sina sidor att vara ute i skärgården också.

Beernews hälsar på en tidig fredagseftermiddag och det är gott om turister som vill ta sig ut i skärgården. Så har det varit hela sommaren och det har märkts för bryggarna på Fjäderholmarna.
– Det har varit en intensiv men bra sommar, säger Andreas Willman och får snabbt medhåll av ägarkollegan Pelle Ågren.
1 september är det bartömning och sedan kan restaurangverksamheten stängas fram till våren. Men bryggeriet är en verksamhet som rullar på tolv månader om året. Under våren bryggdes det i snabb takt för att klara av sommaren.
Tobiaz Forsberg har varit med på nästan hela resan sedan starten 2013 och trivs med att brygga öl på en skärgårdsö.

– Jag gjorde min praktik från bryggarutbildningen här och sedan blev jag kvar, säger han.

Pelle Ågren och Andreas Willman fick koll på ön under sin tid på Mackmyra. Det lagrades whisky i bergrummen på ön då, och när de bestämde sig för att starta ett bryggeri så lockade ön igen. Det har i sin tur gett dom ett helt gratis kylrum inne i berget, och där är det perfekt öltemperatur året om.
Givetvis är sommarsäsongen viktig för bryggeriet, men man har fler ben att stå på. En tredjedel av ölen säljs ute på ön, en tredjedel säljs på Systembolaget och en tredjedel hamnar på andra krogar i Stockholmstrakten.
I år blir produktionen cirka 70 000 liter öl och då används bryggverket på 500 liter en hel del. Nästa steg i utvecklingen kan bli lite fler jästankar, men ett större bryggverk blir det svårt att få plats med i nuvarande lokaler.
För att lösa transporter av såväl sig själva som ölen har bryggeriet en egen båt. Men det är inte alltid ens det räcker till.
– I vintras var det is hela vägen ut hit. Då fick vi vänta på en båt som tog sig fram, brygga, sova överm brygga igen och sedan åka hem när den båten kunde köra igen. Men vi klarade faktiskt produktionsplanen även under den tiden, berättar Tobiaz Forsberg.

Run Valborg börjar säsongen att dra i gång, och sedan är det full fart på ön under hela sommaren. Men faktiskt är det lite svårt att locka ut stockholmarna.

– Det är mest turister från andra håll, vi skulle gärna se fler stockholmare, säger Forsberg.