Rekordstora beslag av alkohol under 2020

Tullverket stoppade stora mängder alkohol även under 2020. Foto: Pressbild.

Gränserna har varit stängda. Men trots det har Tullverket tagit hand om mer alkohol än året innan och anledningen är tillslagen mot den storskaliga smugglingen.

 

Under onsdagen presenterade Tullverket sin statistik för 2020, och den som trodde att de stängda gränserna fått stopp på alkoholsmugglingen till Sverige trodde fel.

508 000 liter togs om hand av Tullen under 2020, under 2019 var den siffran 450 000 liter.

– Med färre privatpersoner som reser så har vi kunnat styra våra resurser mot lastbilstrafiken. Smugglingen följer det legala flödet och det enda sättet att röra sig obehindrat mellan länder är via lastbil. Det är smugglarnas enda chans, säger Martin Petersson, biträdande chef på gränsskyddsenheten i Helsingborg.

Öl var den typ av alkohol som det beslagtogs mest av. 214 187 liter öl togs om hand efter olika kontroller, och utöver det handlade det om drygt 73 000 liter sprit och knappt 30 000 liter vin.

Utöver det omhändertogs också ytterligare drygt 190 000 liter alkohol, men då handlade det om skattebrott och inte smugglingsbrott. Framför allt handlar det om tillslag i södra Sverige.

– Vi hade färre tillslag men större beslag, det går inte att jämföra skåpbilar med lastbilar så det är naturligt att det blev så, säger Petersson.

De större tillslagen tyder på att den smugglingen inte handlar om privatpersoner utan om en mer organiserad brottslighet.

Totalt alltså över 500 000 liter alkohol, men samtidigt vet man att det finns ett stort mörkertal med alkohol som hittar in i landet trots gränskontroller.

Ökningen sker trots att de allra flesta resorna för svenskar till Danmark och Tyskland uteblivit. Men när chansen funnits har många passat på.

– När man öppnade gränsen blev vi inte förvarnade och plötsligt en dag blev det ett enormt tryck. Då var det kaos för oss, jag hoppas vi får en förvarning nästa gång, säger Petersson.

Varje år förs det förstås också in en stor mänga alkohol på laglig väg i landet. Privatpersoner får ta med sig en ganska stor mänga alkohol in i landet, och Petersson tror att de uteblivna resorna har kompenserats med köp på Systembolaget.

– De ökade med 30 miljoner liter, man kan göra en bedömning och säga att det är vad privatpersoner tar in i landet för sig själva eller för att sälja till grannar i vanliga fall. Men det ska vi titta närmare på innan vi vet säkert, säger Petersson