Rekordmånga öl till årets domartävling

Bildspel

Bild 1 av 4

Gnoff Berglund och Fredrik Gustavsson var två av domarna som provade lagerölen.

 

Att vinna pris för sina öl på En Öl- och Whiskymässa betyder mycket för många bryggerier. Nu är domarna i full gång med att kora vinnarna.

Det är ett stort antal öl som ska hinna med att provas av de 17 olika domarna som ställer upp. Det handlar om såväl svenska som utländska öl i en rad olika klasser. Totalt var det uppemot 450 öl som var anmälda till tävlingen.

– Det är fler ölutställare i år och då blir det fler öl i tävlingen. De flesta brukar vilja vara med och tävla, säger Fredrik Berggren, som håller i hela tävlingen.

När Beernews hälsade på var det lageröl som skulle bedömas. Sju öl i taget ställdes fram till domarna, som givetvis inte har en aning om vilka öl de dricker. De får bara veta ölstilen och sedan börjar jobbet. Av de sju ölen går två eller tre vidare till en finalrunda, och det är där som vinnarna utses.

Alla medaljörer offentliggörs sedan tidigt på fredagen nästa vecka, mässans första dag.

– Vi vill ha åtminstone 30 öl i varje klass för att det ska delas ut tre medaljer, säger Berggren.

Under Beernews besök var det fokuserade domare som tog sig an öl efter öl. Efter sammanräkning och en del diskussion avgjordes vilka öl som skulle gå vidare till final.

– Det är fler New England-IPA i år, fler lager och fler öl med låg alkoholhalt. Det är där vi märker de största skillnaderna, säger Fredrik Berggren.

Nästa fredag vet vi alltså vilka öl som var allra bäst i respektive klass, och alla de ölen går förstås också att prova under öl- och whiskymässan.