Nu kan du bli ölsommelier i Sverige

Nu får Sverige sin första utbildning för ölsommelierer. Till hösten är det dags för premiär och anmälningarna har redan börjat att komma in.

Det är Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö som står bakom utbildningen. Under tio heldagar får deltagarna lära sig en hel del både om öl och annat.
– Det är bredare än bara öl, men mest handlar det förstås om öl. Det kommer att vara många provningar, det blir en dag på ett bryggeri och en dag på en pub eller restaurang för att lära sig mer om fathantering och servering, säger Anders Öhman.
16 platser finns det på den första utbildningen och i slutet av utbildningen blir det också en examination.
– Man ska kunna bevisa att man har lärt sig något av utbildningen. Det blir teoriprov plus öltest och servering, säger Öhman.
Gustibus Wine & Spirit Academy har genomfört sommelierutbildningar i tolv år, men det här är första gången man satsar på att utbilda inom ölsektorn.
– Vi fick förfrågningar om att göra ölutbildningar och då bestämde vi oss för att satsa på det. Det är också inplanerat för en ny kurs under nästa vår, säger Öhman.

Utbildningar till ölsommelier har tidigare genomförts av organisationen Beer Academy, som haft samlingar i USA och England.

För utbildningen i Malmö krävs inga särskilda förkunskaper, men givetvis krävs ett stort intresse.
Här är de olika punkter som kommer att gås igenom under höstens utbildning.
Sensorik
Öltillverkning teori
Öltillverkning praktik

Världens klassiska öltyper

Öltrender
Öl & mat
Grundläggande vinkunskap
Destillat
Whisky
Cider
Sake
Servering & hantering
Examinering