Rasmus satsar tyskt med öppna jästankar

BIldspel

Bild 1 av 3

Rasmus Ek hoppas på att nå ut bättre med sina öl i Kungsbacka och Göteborg.


 

Tyskinspirerad öl och öppna jäskärl. Det är grundtanken med Tyska Ekens bryggeri. Rasmus Ek hoppas kunna ta mer plats på den lokala marknaden.

Tyska Eken bryggeri sin öl i Fjärås i Kungsbacka kommun. I dag delar han lokala och bryggverk med Odd Island, men det var faktiskt Rasmus Ek som var först på plats.

– Daniel Svensson hörde av sig och började att komma hit för två år sedan. Han började att provbrygga här och sedan har vi fortsatt att samarbeta, säger Rasmus Ek.

När det gäller ölstilar skiljer sig dock de båda bryggerierna åt. Medan Odd Island gör ganska humledrivna öl satsar Rasmus Ek strikt på det tyska ölarvet.

– Jag jobbade på Krönleins tidigare och fick då gå en lärlingsutbildning i Tyskland. Jag blev nog lite hjärntvättad där nere, säger han med ett skratt.

Han jäser sin öl i en kylcontainer i bryggerilokalen och det är öppna jäskärl som gäller. Med den expansion som skett i bryggeriet ökar också Eks möjligheter att växa.

– Vi delar på många saker här men är också två helt separata bryggerier. Jag expanderar inte lika mycket som Odd Island men ska ha två tankar på vardera 500 liter, säger Ek.

Så här långt har det blivit 6000 till 7000 liter öl per år och ambitionen är att växa. Även om Rasmus Ek jobbar 80 procent som lärare i dagsläget så vill han låta bryggeriet växa.

– Jag skulle vilja bli mer allmänt känd i Kungsbacka och även ta mig in mer i Göteborg. Det vore kul att hitta ett nära samarbete med något ställe inne i Kungsbacka, säger han.

En folköl ska det bli efter sommaren och han hoppas att den ska öppna lite nya dörrar och även om han brygger mindre mängd öl än kollegorna på Odd Island så ser han fram emot att använda det nya bryggeriet på 700 liter.

– Det blir effektivare och nu vill jag skriva upp verksamheten.