Rekordmycket öl smugglas från Sverige

140 000 liter. Nej, det är inte årsproduktionen för ett svenskt hantverksbryggeri. Det är mängden öl som stoppats i tullen mellan Sverige och Norge hittills i år.

Det smugglas inte bara in alkohol i Sverige, det är faktiskt en hel del som smugglas ut ur landet. Då är det Norge som är mottagarland och smugglingen verkar öka i rask takt.

Så här långt i år har Tullen vid Svinesund beslagtagit 140 000 liter öl och 20 000 liter starksprit. Det är rekordhöga siffror och när det gäller beslagen av öl så har de ökat med 40 procent sedan i fjol.

– Det är dyrt att köpa i butiken och det är organiserade kriminella som i stor skala olagligt importerar öl och sprit, säger kontorschefen Per Kristian Grandahl till P4 Väst.

En av anledningarna till ökningen tros just vara att kriminella ligor gett sig in i smugglingen. Då handlar det ofta om större mängd alkohol som smugglas vid varje tillfälle.

Den ökade smugglingen har också lett till att tullen har stoppat fler trafikfarliga fordon.

– Vi beslagtar väldigt ofta varubilar eller andra bilar som är manipulerade, till exempel med stötdämpare och fjädringar, och det gör dem trafikfarliga. Vi tar väldigt många sådana bilar, säger Grandahl.

Läs hela artikeln här.