Peter började med att inte gilla Chimay

Sommar 2017

Peter Pikulik på PKLK är nästa person i vår sommarserie. Han tror att det på sikt blir färre nya bryggerier i Sverige.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

– Jag minns att jag någon gång under sent 90-tal/tidigt 00-tal blev bjuden på en Chimay Blå. Jag tyckte inte alls om det, eftersom jag var mer van vid de brittiska/amerikanska ölstilarna, men samtidigt öppnade den mina ögon för vad ölvärlden hade att erbjuda.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

– På stranden vill jag helst ha en lättdrucken/läskande öl. Kanske en Brekeriet Picnic Sour om jag tar med mig ölen själv. Är jag utomlands eller i närheten av servering så är en helt vanlig ljus lager absolut på sin plats.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Det är nog Popular Demand IPA. Ölen som jag egentligen inte tänkte att jag skulle göra. Bryggeriet är egentligen inte utrustat för att göra en perfekt IPA men jag är väldigt nöjd med resultatet. En frisk, lätt IPA med klassiska amerikanska humletoner, precis som jag vill att en IPA ska smaka.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Oj, svår fråga! Jag tänker antingen Stigberget eller Brekeriet. Båda är världsklass!
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

– Jag tror att Öl-Sverige kommer fortsätta att vara nyfiket och intressant samtidigt som jag tror att antalet nya småbryggerier kommer var färre än det varit hittills. Det kommer nog hårdna konkurrensmässigt och allt fler kommer leta efter sätt att sticka ut.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Min vän Niklas som gör allt grafiskt åt PKLK. Han är nybliven tvåbarnspappa vilket har gjort att det är väldigt längesen vi kunde träffas över några öl.