Råå Bryggeri valde att satsa stort direkt

Nicolai Gyllström smakar av en av de öl som ska serveras på bryggeriets ettårsjubileum i helgen. Foto: Privat.

En passion för mat och dryck gjorde att Nicolai Gyllström startade Råå Bryggeri. Nu väntar ettårsjubileum för bryggeriet som satsade stort redan från start.

Under året har bryggeriet haft en positiv utveckling, samtidigt som det finns mer potential för framtiden.

– Vi gick lite på sparlåga i början, men de senaste månaderna har det hänt mycket, säger Gyllström.

Han jobbade under ganska många år med import av vin och sprit, men bytte sedan till att pyssla med affärsutveckling inom dagligvaruhandeln.

– Men jag har alltid haft en passion för mat och dryck, jag saknade det, berättar han.

Han blev hembryggare och fick smak för det här med att brygga. Det intresset ledde till att han gick den ettåriga utbildningen på Bryggerihögskolan i Köpenhamn. Det blev ett minst sagt intensivt år.

– Jag hade ett heltidsjobb, studerade på heltid samt hade dubbla praktikplatser på Höganäs Bryggeri och Helsingborgs Bryggeri. Det blev inte mycket fritid men det var väldigt kul, berättar Gyllström.

Efter den utbildningen sade han upp sig från sitt jobb och satte sig ner för att planera sin framtid. Han hade flera olika affärsideer och träffade en del entreprenörer. Till slut bestämde de sig för att startra ett bryggeri. I dag är Nicolai Gyllström huvudägare i bryggeriet, men fyra andra personer med olika kunskaper finns också med i satsningen.

– Vi valde att investera stort från början och köpte ett bryggverk på 2000 liter. Vi ville göra så för att kunna fokusera på produktion och försäljning i stället för att hålla på och skala upp i flera steg.

Under det första året har det blivit cirka 40 000 liter som bryggts för det egna bryggeriet. Dessutom har det bryggts cirka 20000-25000 liter åt andra bryggerier.

– Vi vill gärna hjälpa till och ha samarbeten. Jag fick själv mycket hjälp av både Höganäs och Helsingborg i början, säger Gyllström.

Under året har bryggaren Amadeus Frick anställts och det har betytt mycket för satsningen.

– I början var det jag som bryggde, skötte administration och sålde ölen. Nu har vi fått bättre kvalitet och jobbar bra med att utveckla produkterna, säger Gyllström.

1 december i fjol var det försäljningsstart för Råå Bryggeri. I helgen firas ettårsjubileum med ett öppet hus i bryggerilokalen i Åkarnas Hus i södra Helsingborg.

– Vi har en provsmakningsbar och kommer att ha catering. Alla som vill är förstås välkomna.