Proteinkaka påstås suga i sig alkohol i magen

Sobar påstås suga upp halva alkoholintaget om den äts innan man dricker alkohol. Foto: Pressbild

Efter öl som motverkar baksmälla kommer nu en proteinkakor som motverkar själva fyllan. Det tycks bli allt svårare att få sitt rättmätiga straff för ett glas för mycket.

Tidigare i veckan skrev vi om det svenska ölet som ska förhindra baksmälla. Nu publicerar Beveragedaily.com om att Kalifornienbaserade Zeno Functional Foods har tagit fram en proteinkaka som ska absorbera alkohol i magen. Den heter Sobar och nu väntar lansering i USA och Asien.

Redan 2019 kördes en betatest där proteinkakan såldes via företagets hemsida och Amazon. Och en studie publicerad i Journal of Medical Foods påstås absorptionen av alkohol minska med 50 procent efter att testpersonerna tagit en kaka och druckit två drinkar.

– Testet lyckades samla information från både konsumenter och distributörer för att förbättra produkten inför den stora lanseringen 2021, säger Joseph Fisher på Zeno Functional Foods.

– Med start sommaren 2021 förväntar vi oss en stor efterfrågan.

Testet bestod av 60000 proteinkakor och nu när produkten ska lanseras på riktigt handlar det i en första omgång om 100000 kakor. En skillnad mot testkakan är att den är lättare, 44 gram i stället för 75, och orsaken till det är att testpersonerna klagade på att kakan var för mättande innan intag av alkohol.

– Det nya formatet är gjort för att underlätta konsumtion samtidigt som det ger en större kontroll över alkoholabsorptionen. Konsumenterna kan börja med en kaka, men kan alltid ta fler om de vill. Dessutom ville många konsumenter ha lite mindre effekt på alkoholabsorptionen än de större kakorna i många situationer.

Enligt Zeno Functional Foods är Sobar lämplig för alla åldrar och det är företagets första produkt.

Företaget förbereder en internationell lansering, men Sverige och Europa nämns inte i sammanhanget.

Läs mer på Beveragedaily.com.