Ölet som inte ska ge någon baksmälla

Carl Onsjö och Marcus Birgersson berättar att de slipper baksmälla tack vare medlet L-cystein i ölet. Foto: Privat

Ett öl som inte ger någon baksmälla är nog drömmen för många. Nu finns det ett om man ska tro personerna som ligger bakom ölet Kompis. Och det är inte alkoholfritt…

Carl Onsjö och Marcus Birgersson heter killarna som ligger bakom det påstått bakfyllefria ölet. Carl Onsjö berättar att det är aminosyran L-cystein som ger den positiva effekten. Killarna hörde talas om det via en finsk undersökning och bestämde sig för att testa.

– Jag tyckte att det fungerade och min polare tyckte det med, man kunde dricka så många öl man han med utan få de vanliga sviterna, säger Chalmeristen Carl Onsjö.

Framgången fick dem att fundera. Eftersom L-cystein är lösligt i vatten och alkohol borde det ju gå att tillföra direkt i ölen.

Mirakelkur?

– Vi beställde hem det i pulverlösning och gjorde en best bitter som prototyp. Vi körde så nån månad, men det var så många som ville testa och vi hann inte med att brygga, säger Carl.

Enligt honom fungerade det precis som de hoppats.

– Allt försvinner, panikångest, kräkningar, svettningar Jag har varit känd för hemska baksmällor, nu går jag omkring som om jag var 18 igen efter första folkölsfyllan. När man vaknar upp känns det som att man är nykter.

Så de tog kontakt med Södra Maltfabriken för att se om de kunde brygga ölet åt dem. Södra Maltfabriken sa ja och i veckan bryggdes 1800 liter av en lager med L-cystein på bryggeriet. Ölet ska heta Kompis och om allt går som det ska lanseras det i beställningssortimentet på Systembolaget i maj. Om allt går väl vill säga, för frågan är vad Systembolaget säger om en öl som genom sin utlovade brist på efterföljande baksmälla och antagligen kan uppmuntra till en viss merkonsumtion.

– Vi är oroliga för det, men Systembolagets uppgift är inte att hålla ner baksmällan.

Förra veckan bryggdes ölet som inte ska baksmälla på Södra Maltfabriken.

Drömmen är att få ölet i fasta sortimentet och stadigvarande produktion.

– Och sen sälja fat till after ski-ställen. De skulle vara fantastiskt intresserade av ett öl som man inte blir bakfull av.

Den enda påverkan på smaken som de upptäckt av L-cystein är att ölet blir lite surare, så man måste kompensera med vattenbehandling vid bryggning.