Pappan väckte sonens bryggarintresse

Hembryggarna

Johan och Filip, far och son från Blekinge som brygger tillsammans. Foto: Privatbild

Först fastnade pappa Johan, sen drog han med sig sonen Filip. Så nu är båda entusiastiska hembryggare.

Namn: Johan & Filip Karlsson

Ort: Sölvesborg

Ålder: 51 & 27

Hembryggare sedan: Början av 2020

Varför började ni som hembryggare och hur började det?

Johan: ”Jag började som hembryggare efter min långa karriär som bagare, och ville göra något på fritiden som speglade bageribranschen. Eftersom jag gillar att dricka öl tyckte jag det passade utmärkt att börja brygga öl, eftersom byggprocessen i grunden liknar bakning. Så jag bestämde mig för att beställa ett färdigt brew in a bag-kit på nätet. Sen var det kört.”

Filip: ”Kom hem till farsan en gång när han stod i köket och bryggde öl, kom ihåg att jag tyckte det luktade för jäkligt. Men efter att han ville ha hjälp med lite etiketter till hans flaskor, började jag också bli intresserad. Så jag hakade på tåget någon batch senare. Sedan dess har det blivit ’några’ (läs många) liter ihop.”

Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka? 

Johan: ”Svårt att svara på, men blir nog några timmar i veckan om man slår ihop allt. Tiden hittar jag ganska lätt. Hembryggning är det enda jag sysslar med på fritiden.”

Filip: ”Blir ganska många timmar i veckan, med all kvällssurfning på recept, lära sig nya saker inom hembryggning. Även nya idéer man får som man kan snickra ihop till bryggeriet. Tiden hittar jag genom en förstående fru och oftast när lillgrabben har somnat. Sedan brukar vi boka upp någon vecka innan vi ska brygga.”

Beskriv vad det svåraste enligt er är med att brygga öl hemma?

Johan: ”Rengöringen kan jag tycka ibland är det svåraste. Det kräver extremt mycket noggrannhet.”

Filip: ”Skulle nog också rengöring, men även tiden. Ibland vill man brygga mer än vad man hinner och kan.”

Vilket av dina öl är det bästa ni bryggt? Vad gör det så bra?

Båda: ”Vi tycker helt klart en ipa som vi bryggt. Fruktig med en balanserad beska. Vad kan gå fel med mosaichumle?”

Vilket öl i världen skulle ni helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

Johan: ”En klassisk Carlsberg Hof. Slår aldrig fel en varm sommardag.”

Filip: ”Väldigt svårt fråga, då det finns sjukt mycket goda öler. Men säger nog Omnipollo Pleroma Berry Blend. En riktigt bra suröl i mitt tycke.

Har ni eller har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

Båda: ”Klart tanken har slagit oss båda, och att det hade varit fräckt att kunna köpa sin egen öl. Men än så länge får det förbli en tanke. Men man få se vart framtiden leder oss. Det är ju ganska stor konkurrens där ute.”

Ert bästa tips till andra hembryggare?

Båda: ”Tålamod. Har ingen stress. Våga prova dig fram, och experimentera.”

Berätta om ert värsta misstag/olycka som bryggare?

Båda: ”Vi har inte haft några direkta misstag. En o annan flaska har väl blivit oxiderad. Men inget värre än så. Än så länge har alla våra batcher druckits upp.”

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo