Crowlegion en viktig del av Linus liv

Bildspel

Bild 1 av 4

Doom-metal är favoritmusiken för Linus Pilebrand.

 

Musik har varit en viktig del av Linus Pilebrands liv ända sedan tonåren. Nu släpper bryggaren ett nytt album med sitt band Crowlegion.

Det är som bryggare på Göteborgs Nya Bryggeri och GBG Brew som Beernews läsare lärt känna Linus Pilebrand. Men faktiskt har musiken varit en del av hans liv betydligt längre än ölet och bryggningen.

– Jag har varit ute på en hel del turnéer, både med egna band, som inlånad musiker och som tekniker, säger han.

Utöver det har han jobbat i musikaffär och dessutom jobbat med att laga instrument.

Genom åren har det varit metal och punk som varit i fokus. Det första egna bandet som han reste runt i Europa med var Beneath The Frozen Soil för cirka tio år sedan.

En skiva tidigare

På senare år har musiken fortsatt att vara viktig, även om familjen tagit mer tid och hans bryggarintresse till och med blivit hans jobb nu.

Bandet Crowlegion släppte en skiva 2014, men då med en lite annan sättning. När Linus Pilebrand sedan kom in på en bryggarutbildning som han genomförde hos Beerbliotek, blev det inte tid till att utveckla bandet under några år.

Men nu satsar bandet för fullt igen och förutom Linus Pilebrand ingår Peter Jakobsson, bas, och Joakim Hagselius, trummor, i bandet.

Han beskriver musiken som en blandning av stilarna sludge, stoner och doom metal och det var just doom-metal som fick honom att verkligen börja brinna för hårdrock.

– I min värld finns det inga bättre band än Candlemass och Evoken. Jag är verkligen en doom-snubbe. Men vi är inget renodlat doom-band, vi är en blandning av ganska mycket, säger Pilebrand.

Vill spela live

I dag är det dags för Crowlegion att släppa ny musik. Sex nya låtar kommer ut på Spotify och givetvis hoppas bandet att intresset ska öka i och med det.

– Vi ska släppa en fysisk skiva efter nyår också, där blir det nog några låtar till. Nu vill vi komma ut och spela live och även skriva nya låtar. Vi tittar på att göra en del spelningar i Sverige och Norge i vår.

Klart är att det blir en spelning på Dirty Deeds i Göteborg 2 februari.

I vår kommer det dessutom nya låtar från hans andra band, Nuke From Orbit, som ligger mer åt punkhållet. Till båda banden har det varit Pilebrand som skriver låtarna.

– Men i Crowlegion har det blivit mer och mer så att vi göra låtarna tillsammans. Det känns jättebra.

Flera samarbeten

Han har dessutom lyckats med att kombinera sina båda stora intressen vid ett par till fällen. Under lärlingstiden på Beerbliotek ordnade han så att festivalen Wizard of Fuzz fick sitt eget öl, och med varumärket GBG Brew ska han samarbeta och göra ett öl till bandet Dun Ringill när de släpper sin debutskiva i början av nästa år.

Musiken har funnits med under lång tid i 36-årige Pilebrands liv och passionen har inte avtagit. Snarare tvärtom.

– Det är nästan roligare att spela nu. Man kan styra väldigt mycket själv numera och jag vet vad jag vill göra. Det känns jäkligt skönt att komma ut med nytt material nu. Vi behövde ta en paus när jag hade min utbildning, men nu har jag lite mer tid för musiken, säger Pilebrand.
Här kan du lyssna på de nya låtarna.