Praktik i fokus på ny bryggarutbildning

Det blir en hel del fokus på praktik när Nynäshamn får en bryggarutbildning efter sommaren. Intresset har varit bra till den första antagningen.

En bryggeriutbildning blir tre när såväl Nynäshamn som Kristianstad startar nya utbildningar och därmed kompletterar den utbildning som funnits i Ludvika under många år.

– Vi kommer att ha 16 veckors praktik på tre terminer. Vi ska försöka att lägga mycket av praktiken framåt våren, bryggerierna vill att studenterna ska ha gjort en del kurser innan de kommer ut, säger Mats Nilsson.

Nilsson är ansvarig för utbildningen. Han har 30 år i branschen och har ett förflutet bland annat på Helsingborgs Bryggeri där han jobbat de senaste sex åren. 300 poäng ska läsas in på de tre terminerna och utbildningen kommer att innehålla intensivveckor på plats och dessutom en hel del egenstudier på distans.

– På så sätt påminner den här utbildningen om den i Ludvika, men det kommer att skilja sig på vissa sätt också, säger Nilsson.

Ansökningstiden till den första utbildningen har gått ut och det finns drygt 50 sökande till de 20 platserna. I augusti inleds utbildningen.

– Det är vi nöjda med. Vi sitter nu och går igenom ansökningarna och hoppas kunna meddela vilka som kommit in på utbildningen före semestern, säger Nilsson.

Redan i januari börjar sedan en ny utbildning och ansökningarna till den kan göras från och med augusti.

– Så här långt har det varit en hel del som sökt från Stockholm och Nynäshamn. Men vi har lite spridda skurar också, med ansökningar från Skåne och ända upp till Kalix, säger Nilsson.