Chefsutbildning för permitterad personal

Nya utbildningar i höst ska vända sig till permitterad personal från barer och restauranger. Foto: Pixabay.

Permitterad barpersonal ska få chansen att utbilda sig till chefsjobb. Det är planen i höst för Restaurangakademin.

Under våren har väldigt många anställda hos barer och restauranger permitterats och fått jobba mindre än normalt. Det har gett mer tid över till annat, och en av tankarna med permitteringarna var redan från början att tiden skulle kunna användas för studier.
– Vår bransch har generellt ganska låga utbildningskrav och fler och fler inser värdet av skolning. Det som nu sker har öppnat upp för en unik möjlighet som alla borde nyttja, säger Hanna Halpern, vd för Restaurangakademin till sajten Besöksliv.

Akademin lanserar nu tre nya utbildningar som man hoppas få godkänt för inom kort. Det handlar då om studier för att i framtiden bli restaurang, köks- eller barchef.
– Kompetensutveckling är ett effektivt sätt att behålla duktig personal och öka lönsamheten, säger Halpern.
Om man får godkänt kommer alla tre utbildningarna att genomföras i Stockholm, och dessutom ska det genomföras en kökschefsutbildning i Östersund.
En förhoppning är att myndigheterna tillåter fysisk närvaro vid sådana här utbildningar.
– Fysisk närvaro är nästan ett måste för att kunna tillgodose sig våra utbildningar fullt ut. Mycket av det vi gör handlar om inspiration. Du måste prova drycken, ta in smaker och inte minst föreläsarnas energi. Till höstens utbildningar har vi ansökt om det antal studieplatser som gör det möjligt att hålla avstånd i våra salar, säger Halpern.