En meter avgörande för tusentals pubar

En meters avstånd eller två. Det avgör framtiden för många brittiska pubar. Foto: PIxabay.

En meters avstånd eller två. Den frågan avgör om tusentals pubar kan öppna i Storbritannien eller inte.

Social distansering har varit en viktig fråga runt om i världen under våren. Att människor ska hålla distans till varandra för att bättre kunna klara sig undan corona-viruset är helt klart, men frågan är hur långt avstånd vi ska hålla.

Nu kräver British Beer & Pub Association att Storbritannien ska ändra sina regler så att avståndet som ska hållas blir en meter i stället för dagens två meter. Det, menar man, är avgörande för tusentals pubar möjligheter att öppna sina verksamheter igen.

Exakt hur man räknat är inte klart men organisationen menar att bara var tredje pub, cirka 12 000 stycken, kan öppna om avståndet mellan människor måste vara två meter. Om avståndet ändras till en meter, kan i stället runt 28 000 pubar öppna.

– Tyvärr är det så att om inga ändringar görs före 4 juli kan det resultera i förödande pubstängningar och förlorade jobb runt om i landet, säger Emma McClarkin på British Beer & Pub Association.

I många länder är det en meters avstånd som gäller mellan människor, men på de brittiska öarna är det än så länge två meter som är det man ska förhålla sig till.