Philip satsar stort på svenska turistorten

BIldspel

Bild 1 av 4

Philip Hafstad ser fram emot att brygga betydligt mycket mer öl i framtiden.


 

Svartbergets Fjällbryggeri satsar stort. Ett bryggeri ska bli två och den nya anläggningen blir med ett bryggverk på 2000 liter.

Beernews har tidigare berättat om Svartbergets Fjällbryggeri och om den första tiden för satsningen i en av skidbackarna i Åre.
Där har det varit fokus på att vara bryggeripub och högsäsongen har förstås sammanfallit med när det är många skidåkare på besök. Men ölen har fått ett bra mottagande och även spridit sig till andra barer. Nu har Philip Hafstad bestämt sig för att satsa vidare och det ordentligt. Det sker i en annan lokal i Duved, en av byarna i Åre-området.
– Det hade funnits plats i backen också men det är svårt att växa där när det är så svårtillgänglig. Det är scooter som gäller, säger Hafstad.
Det är i en gammal lada som Hafstad fått tag i en av de få lokalerna som kan hantera ett bryggeri i området. Därför är han extra nöjd att kunna flytta in där.

– Det är svårt med lokaler, det finns inga industriområden. Vi hade tur som fick det här att lösa sig.

Under hösten ska det börja bryggas öl där och bryggverket blir på 2000 liter. En rejäl satsning med andra ord.
– Vi kände att det inte var någon idé att gå från 500 liter till 1000 liter. Man behöver komma upp i en viss nivå för att det ska gå runt, säger Hafstad.
Renoveringen av lokalen är redan i gång och tillstånden kommer inte att bli några problem. När produktionen är i gång blir det att ta upp kampen med de största bryggerierna i landet.
– Det här är en by där det säljs väldigt mycket öl, men de största aktörerna är enormt aktiva här och sponsrar en massa olika satsningar. Men det finns en del att göra även för oss.
En bryggare kommer att anställas till det nya brygghuset och samtidigt ska verksamheten med öl uppe på fjället leva vidare. Där blir inriktningen annorlunda när allt är på plats i Duved.
– Då kan vi brygga annan öl där. Vi har bland annat köpt in vinfat och är sugna på att göra suröl med mixed fermentation, säger Hafstad.