Philip brygger öl mitt i skidbacken

Bildspel

Bild 1 av 3

Philip Hafstads bryggeri ska serva fjällturister med hantverksöl.

 

500 liter öl fick köras upp för berget med skoter varje vecka. Då är det förstås smidigare att brygga på plats. Nu har Svartbergets Fjällbryggeri haft sin premiär.

Bryggeriet ligger i källaren hos restaurangen Åre Ski Inn och är beläget 864 meter över havet. Det lär vara Sveriges högst belägna bryggeri.

Bakom bryggningen står Philip Hafstad.

– Vi har tio kranar i restaurangen och siktar på att ha eget öl på alla kranar när vi är i full gång. Det är möjligt att det blir någon gästkran där vi har öl från våra lokala vänner, säger han.

Restaurangen är ett familjeföretag och Philip har anslutit efter att ha jobbat i Asien under en period. Han har varit hembryggare i cirka sex år och nu är det Svartbergets Fjällbryggeri som gäller.

– Vi säljer cirka 500 liter öl per vecka och tidigare fick den ölen transporteras med skoter hit upp. Nu blir det betydligt enklare och dessutom blir det bättre marginaler på ölen, säger Hafstad.

Uppstarten av bryggerier kommer lägligt. Vintersäsongen är på gång att ta fart och sedan är det full rulle fram till påsk eller till och med lite längre. Samtidigt har sommarsäsongen utvecklats en hel del tack vare vandrare och mountainbike-cyklister.

– Sommaren är nästan lika viktig som vintern, säger Hafstad.

Hans plan är att brygga öl i session-stil, alltså inte med alltför mycket alkohol. Han räknar med at tdet blir lagerölen som säljer bäst.

– Vi är inte ett ölnördsställe så det blir säkert så. Vi vill att folk ska kunna komma hit och dricka ett par öl och sedan kunna fortsätta att åka i backarna, säger Hafstad.

På sikt ska även en folköl tas fram. Med 400 sittplatser i restaurangen lär det bli en hel del gäster när det är som mest turister i Åretrakten.