Pers misstag blev hans bästa öl

VECKANS HEMBRYGGARE

Per (Perra) Strandberg. Foto: Privatbild

Namn: Per (Perra) Strandberg

Ort: Väddö

Ålder: 35

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag började brygga för att göra dyr öl billig i hemmet, IPA, NEIPA och övrigt humlestark öl var/är otroligt dyr på bolaget. Jag levde länge i tron att detta skulle vara en billig hobby, och att jag skulle spara pengar, så vart det inte. 🙂

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Jag har en otroligt förstående fru som låter mig pyssla med detta, jag lägger nog minst 10h/vecka ibland 20h/vecka, min fru assisterar också i detta och lägger nästan lika mycket tid som jag, hon medverkar i allt förutom själva bryggningen. Bryggningar/tappningar utförs under helger och vanligt underhål utföres under veckorna dvs. beställningar av malt, humle, jäst osv. samt skapande av recept och liknande.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Att producera i samma takt som ens idéer kommer, och att inte ödsla tid på onödiga moment.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 
– Min absolut favorit är en humlebomb till suröl, Hoppy SOUR. Detta var min första suröl, allt var nytt, allt gick fel, men resultatet är helt perfekt. Jag gör denna öl var tredjre bryggning, på samma sätt jag gjorde när allt gick fel. Idag är det den absolut största favoriten bland släkt, vänner, arbetskamrater, ja egentligen alla. Vare sig folk gillar suröl eller inte, tyvärr är den dyr att producera.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Dugges ”Tropic Thunder”, har prövat göra den några gånger. De har gett mig receptet, men jag lyckas aldrig riktigt lika bra. Den är i särklass den bästa suröl man kan få tag på, förutom min egna!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Jag har bildat bolag och jobbar för att bli kommersiell, men allting har sin tid och vi har inte bråttom. Planen är att producera i en takt som medger investeringar i framtiden, men vi tänker inte dra på oss skulder och låna pengar för att ha råd. Utan att detta ska vara en rolig hobby som även kan medföra att lokala krogar/barer ska ha möjlighet att få smaka hembryggd kvalitetsöl.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Pröva, ha roligt, och prata med andra hembryggare, finns ingen bättre gemenskap än bland andra hembryggare. Och var inte rädd att misslyckas, utan misslyckanden kommer inte framgång eller god öl.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Min suröl, allting gick fel mot hur det var tänkt. Mäskade i fel temp, mäskade för länge, kettelsour i fel temp, glömde tillsätta frukt. Ja egentligen blev allt fel mot hur min planering var tänk, men ur detta kom min absoluta favoritöl. Jag dokumenterade som tur var alla fel, och brygger på detta sätt fortfarande.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Surt