Per Erik tror på fler bryggeripubar

Sommar 2017

Nu är det Per Erik Alms tur i vår sommarserie. Mannen bakom Bryggeriet Ångkvarn ser gärna en tillbakagång till mer traditionella ölstilar i Sverige.

1.Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

Det finns ju några klassiska öl från världens stora ölkulturer som jag skulle nämna, men jag väljer hellre att lyfta fram Sveriges ölpionjärer så svaret får bli Fallen Angel från Jämtlands Bryggeri. Det speciella var att i denna tid med blaskig massproducerad lager finna ett svenskt hantverksbryggeri som på ett utmärkt sätt bryggde en klassisk brittisk ölstil. Sedan var både namnet och etiketten tilltalande. 

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

En varm sommardag skulle jag uppskatta en lite alkoholsvagare öl att släcka törsten med och där är britterna världsledande. Valet blir två skotska favoritöl dels Summer Breeze från Swannay Brewery på Orkney på endast 3,2% och sedan Fyne Ales Jarl på 3,8%

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Inte en helt enkel fråga att besvara då jag bryggt hela 65 olika öl sedan vi öppnade mars förra året. Det är alltid extra kul när lite ovanligare ölstilar som schwarzbier och mild uppskattas, men om jag ska välja en öl så blir det ändå Ångkvarns Pale Ale. Det bästa med den är drickbarheten då den ligger på 4,9% och färskheten då den serveras direkt i vår pub. Just drickbarheten är en av dem viktigaste parametrarna, men något som ofta helt glöms bort i ett öls bedömning. Är den bästa ölen den med de mest komplexa smakerna, men med extremt låg drickbarhet som du endast smuttar på i små kvantiteter eller den som när du dricker den tredje redan funderar på att ta en fjärde för att du tycker att den är så god?

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Stigberget som fortsätter att producera högklassig öl och sätter Sverige på världskartan.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

Det är en härlig tid vi lever i och intresset för hantverksöl kommer att fortsätta att öka. Ett stort problem som vi ser nu är att välhumlad öl som ska drickas så färsk som möjligt står varmt på lager och på Systembolaget. Min förhoppning är att vi får se mer och mer svensk hantverksöl som dricks så färsk som möjligt på bekostnad av import och den massproducerade ölen. Många kunder efterfrågar det lokala närproducerade alternativet och jag hoppas fler och fler pubar och Systembolaget ökar sin fokus på att ha färsk lokalproducerad öl. 

Jag tror att vi kommer att få se betydligt fler bryggeripubar. Både rena bryggeripubar och lite större bryggerier som öppnar upp så att folk kan dricka purfärsk öl direkt på källan och gå runt mellan flera bryggerier i en stad som man kan i andra länder. 

Sedan har jag en förhoppning att fokus flyttar från den maximala smakupplevelsen till ett uppskattande av all högklassig hantverksöl som bryggs i Sverige oavsett om det är en pilsner eller brittiska ölstilar som ges alldeles för lite uppskattning. Helt enkelt en kombination av det nyskapande vi nu ser, men också en återgång till ölens rötter.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

Eftersom jag saknar Skottland och färsk handpumpad real ale så skulle jag gärna återvända till Orkney och ta en öl med legenden Rob Hill på Swannay Brewery. Sedan skulle det inte bara bli en öl utan jag skulle avnjuta ett antal av hans världsklassiga öl och diskutera vad nyckeln är till hans perfekt balanserade öl i en uppsjö olika ölstilar.