Elitlaget fixade till sin egen bandybärs

I våras fick allsvenska fotbollslaget Sirius sitt eget öl i Uppsala. Bandykillarna i samma klubb ville inte vara sämre och i morgon är det premiär för deras öl.

Det är Bryggeriet Ångkvarn som står bakom båda ölen. I våras bryggde Per Erik Alm ett öl lagom till den allsvenska premiären. För att passa in i Sirius färger blev det en blå-svart stout med blåbär i.

Det inspirerade killarna i bandyns elitlag från samma förening.

– Lagkaptenen Lars Fall tog kontakt med mig och ville göra ett öl. Det sade jag förstås ja till, säger Per Erik Alm.

Förutom Fall fanns Johan Hydling, Tobias Andersson och Jakob Jenefeld på plats när ölet bryggdes. Resultatet blev ”Bandybärs”, en orangefärgad ale som är tänkt att passa så många som möjligt.

– Det är en ganska lätt pale ale utan torrhumling. Vi använde Mandarina Bavaria, Idaho och Summit i den och vi är nöjda, säger Alm.

Ölet har premiär inför onsdagens match mot Broberg/Söderhamn och efter matchen kommer många av spelarna att finnas på plats på bryggeripuben. Fem kronor per såld liter kommer också att gå till klubben.

– Efter lansering kan det bli några små justeringar i receptet, men sedan kör vi vidare under med ölen under bandysäsongen. Självklart kommer ölen att finnas tillgänglig nu när bandyfinalen hittat hem till Studenternas, säger Alm.

Till helgen har Ångkvarn också premiär för sin julsatsning. Där ingår bland annat tre stycken samarbetsbrygder med julinspiration. De tre ölen är en witbier med julkryddor som bryggts tillsammans med Uppsala Brygghus, en julinspirerad steambock tillsammans med Nacka Bryggeri samt en scottish winter warmer som tagits fram i samarbete med det nya skotska bryggeriet 71 Brewing.

– Winter warmern bryggs både hos oss och i Dundee, som nu har sitt första bryggeri på 50 år. Från och med måndag servar vi vår julmeny, med ölen speciellt bryggd för att passa den svenska julmaten. Nu är det för kort varsel för årets julmeny, men vi tar gärna emot utmaningar för våra menyer under 2018, säger Alm.