Pensionsdags efter 82 år på Systembolaget

Bildspel

Bild 1 av 5

Berit och Pelle Morén har samlat på sig många fina minnen under åren på Systembolaget.

Tillsammans har dom jobbat 82 år på Systembolaget. Men på fredag är den eran slut och sedan väntar välförtjänad pension för Berit och Pelle Morén.

Det är två riktig veteraner som nu är redo att lämna Systembolaget. Pelle Morén började att jobba i Åkersberga under sommaren 1978 och blev fast anställd i Täby efter det. Berit började sin fasta anställning i Täby i november 1979.

Några år senare blev de ett par och har tillsammans upplevt en resa på en arbetsplats där väldigt mycket har förändrats.

– Jag fick en heltidstjänst 1985, det var inte så vanligt att kvinnor fick det på den tiden, säger Berit.

De båda konstaterar att de haft turen att jobba på ett ställe där de har trivts, och där saker och ting verkligen har utvecklats.

– Det är en enorm resa vi har varit med om. När jag började hade vi kanske 40 procent av alla de varor vi har i dag. Inte minst har det hänt massor med ölen, säger Pelle.

– Folk köpte sprit på ett helt annat sätt då, där har det hänt mycket, säger Berit.

Under ganska många år var det köp över disk av en expedit som gällde, och det var betydligt svårare att få en överblick över sortimentet, även om det fanns en del montrar i butikerna.

– Men det var kvinnorna som stod vid disken och sålde ölen. Där stod det nästan aldrig en man, säger Berit.

Även planering för de anställda har utvecklats jämfört med på 80-talet.

– Då kunde de gå runt på torsdagarna och kolla hur vi kunde jobba veckan efter, säger Pelle.

Ölintresset har också utvecklats enormt under de här åren, och framför allt då under de tio senaste åren.

– Vi hade i princip bara ljus lager och Guinness, och det fanns inget intresse för några andra öl, säger Berit.

– Folk köpte Pripps Blå och var nöjda med det. Jag är själv en person som fastnade i ljus lager och så har det alltid varit, säger Pelle.

Nu kommer det nya öl flera gånger i månaden och kunder är båda mer kunniga och nyfikna på de öl som står på hyllorna.

– Det är klart att det är roligt att vi har ett större utbud nu. Sedan tänker du inte så mycket på det, för oss är det mest logistiken som är viktig, och att vi kan en del om produkterna, säger Berit.

Pelle gick i pension i slutet av förra året och på fredag är det alltså dags för Berits sista arbetsdag. Det är en dag hon har lite blandade tankar kring.

– De är lite tudelat, men jag har bestämt mig för att det ska bli bra. Jag har en del fackliga uppdrag också och det känns lite tråkigt att lämna dom, säger Berit.

Medan Berit har jobbat på en del olika butiker, har Pelle hela tiden varit butiken i Täby trogen. Det gör att väldigt många boende där känner igen honom.

– Han blir stoppad var tionde meter om vi går i Täby centrum. Det är många som vill prata en stund, säger Berit.

Tiden efter Systembolaget ska bland annat användas till att lära känna Stockholm bättre och dessutom har de båda ett lantställe som kommer att ta en hel del tid.

Dessutom blir det säkert besök på Systembolaget även framöver, men då i första hand som kunder.

– Vi blir nog sådana där kunder som ska klara oss själva i butiken, säger Berit med ett leende.