Pelle förnyade svenska ölfestivaler

En hel del inspiration kom från CBC i Köpenhamn. Men när Pelle Frost fick iden till All In Beer Fest var det starten på en ny festivalkultur i Sverige. Nu är det snart dags för fjärde upplagan.

– Det är definitivt fler som vill vara med än som kan vara med, säger Frost.

Frost har funnits med i ölsvängen ganska länge nu. Allt började på Bishops Arms i Örebro år 2000, och samma år hamnade han på Bishops Arms på Västra Hamngatan i Göteborg. Efter en sväng till i Örebro blev det jobb på Beefeater Inn 2005. Året därefter blev han en av delägarna i The Rover på Andra Långgatan. 2009 tog samma trio, där Niklas Gustafsson och Gary Mclachlan ingick, även över Ölrepubliken.

Därefter blev han en av delägarna i All In Brewing årsskiftet 2012-2013, och 2014 startades Brewers Beer Bar.

Det var under våren 2013 som Pelle Frost började spåna på det som skulle bli All In Beer Fest. Han kollade på lokal på Hisingen och sakta men säkert växte ett koncept fram.

– Så i oktober visade det sig att dom vi ville vara hos inte kunde få till ett alkholtillstånd. Som tur vara hade jag haft en provning i Eriksbergshallen och fick kontakt med dom. Vi kunde flytta dit ganska snabbt och då kunde vi också ta in lite fler besökare, berättar Frost.

Festivalen blev redan från början mycket uppskattad av den svenska ölpubliken.

– Vi ville ha dit så häftiga bryggerier som möjligt, vi är ju också ölnördar som gillar kul öl, säger Frost med ett skratt.

Efter en utflykt till Science Park under andra året är All In Beer Fest tillbaka i Eriksbergshallen. Där har lokala bryggare samsats med världskända bryggerier på festivalerna.

– Det var något nytt för Sverige. Vi tyckte ju att CBC var bra och ville göra vår grej av det.

Lina van der Zwan jobbar numera halvtid med festivalen och Pelle Frost försöker hinna med att hjälpa till. Men det blir en hel del jobb.

– Lina jobbar säkert mer än halvtid, jag vet att hon sitter framför tv-n på kvällarna och lägger polletter i små plastfickor till exempel, säger Frost.

Festivalen ger intäkter, men kostar också en hel del. Mycket ska hyras in, lokaler ska betalas. Utan ett stort antal volontärer skulle det vara svårt att få till hela evenemanget.

– I år blir nog första gången som vi kan gå plus på festivalen.

De stora dragplåstren i år är kanadensiska Dieu De Ciel, holländska Tommie Sjef och amerikanska Founders.

– En kille från Founders kom in på Brewers Beer Bar och frågade om jag kände till dom. Vi snackade och ganska snabbt blev det klart att de kunde vara med på festivalen.

Nytt för i år är att smakproven på festivalen blir något mindre. Alkoholtillståndet tillåter bara smakprov på åtta centiliter i stället för tidigare tio centiliter.

I övrigt blir nog det mesta sig likt under första helgen i november.