Par får fängelse för 630 smugglingsreor

Det blev fängelse för det par som tillsammans gjorde 630 smugglingsresor över Öresundsbron. Foto: Tullverket.

630 gånger på drygt två år tog paret in alkohol i Sverige via Öresundsbron. Nu döms de båda till stora böter och ett långt fängelsestraff.

Den 54-årige mannen lär vara en av de flitigaste smugglarna som åkt över Öresundsbron de senaste åren. Under drygt två år, från juni 2016 till augusti 2018, ska mannen ha gjort 459 resor och alltså ha kört över bron mer än 900 gånger.

Målet de flesta gångerna har varit Puttgarden där han köpt alkohol och tagit med sig hem. Vid varje tillfälle har han haft en laglig mängd alkohol i bilen, men när resan gjorts så många gånger och alkoholen sedan sålts bedöms det vara ett smugglingsbrott.

Öl, vin och starksprit har smugglats in i landet systematiskt och totalt handlar det om motsvarande drygt 27 000 liter sprit.

Tulltjänstemännen hade under de två åren koll på mannen och undrade hur det kom sig att hans resor i bland var så korta. Det visade sig till slut att han även hade ett lager med alkohol i Köpenhamnstrakten, där han förvarade och hämtade alkohol.

Domen för mannen blev fängelse i tre år och sex månader, samt ett bötesstraff på drygt 1,2 miljoner kronor.

Även mannens sambo dömdes av tingsrätten. Hon ska ha gjort minst 171 resor och fört in motsvarande 10 000 liter sprit i Sverige. Hon döms till fängelse i två år och tre månader, böter på runt 400 000 kronor samt utvisning.

De båda har alltså gjort 630 smugglingsresor över bron under de totalt 803 dagar som Polisen höll koll på dom.

Även flera andra personer i härvan dömdes för brott.