Överläkare tvivlar på nytta med stängning

I morgon träder nya restriktioner i kraft, då måste krogar stänga senast 23.00. En åtgärd som överläkaren Magnus Gisslén vid infektionskliniken på Sahlgrenska ifrågasätter.

Om restauranger stänger tio, elva eller tolv spelar ingen roll. Det säger överläkaren Magnus Gisslén på Sahlgrenska i Göteborg i en intervju med Sveriges Radio.

I morgon införs de nya restriktionerna som bland annat innebär att restauranger och krogar måste stänga senast 23.00.

En åtgärd som infektionsläkaren Magnus Gisslén ifrågasätter. Smittspridningen kommer ändå att bli så stor den närmaste tiden på grund av omicronvariantens smittsamhet.

– Den här månaden vi har framöver kommer väldigt många att bli infekterade trots de restriktioner vi har. De flesta av dem har nog ganska liten betydelse för att hindra den här smittspridningen, säger han till SR.

– Det viktigaste av dem just det här att man stannar hemma om man är sjuk, men om restaurangen stänger klockan tio, elva eller tolv spelar nog väldigt liten roll.

Dessutom ifrågasätter han om sjukdomen ens är en samhällsfara längre.

– Om vi inte ser någon kraftig ökning av antalet svårt sjuka så börjar det att bli dags att fundera på om vi verkligen ska klassificera den här sjukdomen som en samhällsfara och om restriktionerna ska finnas kvar, säger han till SR.

– Vid tidigare våger har man sett en ökning av intensivvårdsfall nån vecka efter att man har sett att en ökning av antalet inlagda på sjukhus. Hittills har vi inte sett den ökningen.

Här kan du lyssna på inslaget.