Ovaccinerade avråds från krogbesök

Folkhälsomyndigehetens generaldirektör Johan Carlsson. Foto: Pressbild

Om du inte är vaccinerad så bör du låta bli att besöka trånga barer. Det var budskapet från Folkhälsomyndigheten när de i dag meddelade nya allmänna råd.

Det var vid en pressträff i dag med bland annat statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson som de nya allmänna råden meddelades. Där sas bland annat att ovaccinerade ska undvika trånga barer.

– Det är olämpligt att gå ut och dansa och besöka barer där trängsel lätt uppstår, sa generaldirektör Johan Carlson vid pressträffen.

– Att inte vara vaccinerad innebär att ha en högre risk för svår sjukdom och för att föra smittan vidare.

Han avrådde även ovaccinerade från att besöka större evenemang, som teater och sport. De bör även anpassa sitt privata umgänge och undvika stora privata tillställningar.

Det är enligt generaldirektören också särskilt viktigt för ovaccinerade att hålla sig till de allmänna råden vid kontakter med personer som är i en riskgrupp.

Samtidigt poängterades att alla, även de som tagit två sprutor, ska fortsätta att vara uppmärksamma på symptom och hålla sig hemma vid misstanke om att man blivit smittad av covid-19.

De nya allmänna råden går dock inte så långt som vissa velat, att införa vaccinpass.