Kluvna känslor om vaccinpass på krogen

Vi lät några krögare svara på vad de tyckte om coronapass på krogen. Foto: Montage

I söndags skrev Jan Guillou en krönika i Aftonbladet där han ifrågasätter varför inte vaccinpass införs i samband med att restriktionerna lättas i slutet av månaden.

– Regeringen-Folkhälsomyndigheten avhände sig alltså ett gyllene tillfälle att få turbofart på den enda hittills bevisligen fungerande metoden att bekämpa pandemin. Hade man kopplat den nya friheten att dricka öl i grupp, gå på teater och trängas på sportarenor till det enkla och högst rimliga kravet att uppvisa ett vaccinpass vid entrén så hade läget varit ett helt annat. Nu kan vi i stället vara på väg mot en ny katastrof. Det kan till och med en kolumnist begripa, skriver han bland annat.

Vi har pratat med ett antal personer i krogbranschen om vad de anser om vaccinpass och här är deras svar.

Maja Kozul på Bishop Arms Gustaf i Malmö:

– Det beror på, om det skulle göra så att vi slipper alla onödiga restriktioner, så varför inte? Men om det behövs är en annan fråga! Krogvärlden har upplevt symbolpolitik under denna pandemi som inte liknar något annat så att införa vaccinpass …

– Personligen har jag inte förtroende för att det ska införas för att hjälpa krogar och gäster, utan blir ytterligare ett bekymmer som krogar måste jobba sig runt men som bara ser bra ut på papper och gynnar politiker.

Stene Isacsson på Zum Franziskaner i Stockholm:

– En intressant och svår fråga. Om jag tittar i mitt eget facebook-flöde så är det en klar vattendelare. Innan det annonserades om att restriktionerna skulle tas bort så steg också tonläget till obehagliga nivåer. Det är ju inte speciellt konstigt eftersom vi pratar om folks frihet respektive inkomst och levebröd. Från ett konspirationsteoretiskt perspektiv blir det tämligen intressant. Hur makthavarna väldigt lätt skulle kunna manipulera våra grundläggande åsikter och skapa hysteri och kaos.

– Det är kanske därför restriktionerna lyftes just nu även om många experter menar på att det var alldeles för tidigt. Själv är jag väldigt kluven. Kortsiktigt skulle det absolut ha räddat jobb framför allt för idrotts- och kulturnäringen, men även ökat friheten för de av oss som är vaccinerade . Hade man med hundra procents säkerhet kunna säga att vaxet funkade och inte hade biverkningar så hade det ju inte varit något snack om saken. Men nu när allt ändå öppnas upp behöver man ju inte ha en åsikt eller ta ställning.

Pelle Frost på Brewers Beer Bar i Göteborg:

– Att minska smittspridning är ju jättebra och att få folk att ta vaccin är jättebra.

– Men att krogen ska betala för en extra personal för att kolla av så att alla besökare har vaccinpass känns ju som en lösning som nån som inte bryr sig om vår bransch hittat på.
Eller skulle man få stöd för en till personal?

Jens Skrubbe, Pressklubben i Stockholm:

– Jag ser både för- och nackdelar med vaccinpass på krogen. En av fördelarna är att gästerna och personalen kan känna sig mer trygga vid vetskap om att alla är vaccinerade.

– Dock är jag av åsikten att alla ska med och då kan ett vaccinpass vara exkluderande vilket då kan ses som en nackdel.

Kenny Nordh, Örebro Ölhall:

– Det låter väl sunt och förnuftigt. Så länge staten betalar den som ska stå och kontrollera allt i entrén. Krögarna har redan burit för mycket på sina axlar. Men som sagt, jag tror att det inte kommer att funka i praktiken. Dessutom så ska detta gälla överallt i så fall,  inte bara på krogarna. Och det är jag svårt att se att det skulle funka.