Bröderna Bommen får slåss mot Vasaloppet

Anders Lind, Jonas Östberg och Richard Hansson på Bröderna Bommen. Foto: Privatbild

Bröderna Bommen i Njurunda har nominerats till Stora Turismpriset och konkurrerar med jättar som Gröna Lund och Vasaloppet.

Det är en glad Richard Hansson som svarar i telefon. Inte nog med att de vann Stora Turismpriset i Västernorrland, vinsten innebär att de går vidare till riksfinal.

– Nu står vi mot Gröna Lund, Ishotellet och Vasaloppet. Så vi får börja jobba lite nu, det är tufft motstånd, säger han.

En vinst skulle innebära en välkommen exponering för bryggeriet, men vem som vinner avgörs inte förrän den 24 november.

En annan vinst för bryggeriet är redan klar. I dagarna utsågs man till årets företagare i Sundsvall, berättar Richard. På frågan om vad allt det här kommer att betyda för Bröderna Bommen blir han lite tveksammare.

– Det kan man undra. Väldigt mycket reklam, antar jag. Jag vet inte, jag bara kokar öl. Och gin, svarar han med ett skratt.

Gin är en del av en satsning som påbörjades för flera år sen. I dag har man fem olika spritsorter med allt från whisky till gin.

– Men det kommer snart tre till, men det kommer i vårt nya varumärke, säger han.

Det nya varumärket heter Niurundum och är ett gammalt ord för Njurunda. Det ska vara lite mer nationellt gångbart än Bröderna Bommen.

– Det blir mest sprit i Niurundum. Öl är dyrt att frakta och sen är det svårt som fan att slå sig in i Stockholm, de har 15-20 bra egna bryggerier och det är inte lätt att komma igenom myllret, säger han.

– Det finns inte lika många sprittillverkare, men det gäller att vara snabb nu annars hamnar man på efterkälken. Gin i synnerhet, såg att det kom 30 nya för nån månad sen eller två.

Ölproduktionen har inte förändrats så mycket sedan Beernews senast skrev om Bröderna Bommen. Spriten har växt och årsproduktionen på öl ligger kvar på runt 25000 liter.

– Det senaste året har krogförsäljningen varit nära noll. Det är bara sommarrestaurangerna som haft bra med folk, men inget inne i Sundsvall.

– Sen vill krogarna har öl på tapp och billigt och vi har inget av det.

Utöver krogarna säljer Bröderna Bommen även på ett eget kombinerat café och bageri samt folkölsbutiken där de även säljer folköl från andra bryggerier.

– Det har gått väldigt bra. Folk har åkt till Bröderna Bommen i stället för att åka till större ställen. Folk köper mjöl, bröd och några folköl. Sen kommer de tillbaka nästa dag. Det är jättekul.

– Men det mesta levererar vi till Systembolaget.