Hawelkas väcker liv i drömmen om taproom

Till hösten är Hawelkas bjudna till Great Swedish Beer Festival, något som Amadeus Bergh är väldigt glad över. Foto: Ronny Karlsson

Det skulle bli taproom med uteservering, men Göteborgsbryggeriet Hawelkas fick sina planer grusade av pandemin. Men nästa år ska det bli av i alla fall.

Sommaren 2020 flyttade Hawelkas från Hisingen till Kålltorp och i samband med det skulle gänget bakom Hawelkas söka provsmakningstillstånd och ha en uteservering vid bryggeriet.

– Vi fick bromsa det, nu är siktet inställt på våren 2022 i stället. Vi har solläge och kommer bara att ha servering utomhus. Sen är tanken att hålla ölprovningar och bryggkurser vissa dagar. Så vi ser fram emot våren, säger Amadeus Bergh på Hawelkas.

– Ambitionen är att ha öppet dagtid från klockan tolv till sju eller åtta på kvällen. Sen kan vi slussa över gästerna till Ölstugan Tullen som ligger mittemot.

Niklas Johansson, Amadeus Bergh, Magnus Alström och Karina Bergh på Hawelkas vid inflyttningen i de nya lokalerna. Foto: Ronny Karlsson

Den lokal de flyttat in i är inte större än 40 kvadrat, men än så länge räcker den till. Med tre jästtankar längs väggen finns gott om plats i övrigt.

– Den är perfekt för vårt ändamål och högt i tak, så vi bygger på höjden. När vi ska fata eller flaska, så bygger vi upp en station som vi monterar ner när vi är klara, så det är luftigt.

2020 blev annars inte ett så bra år för bryggeriet, dels med tanke på flytt och renovering, dels pandemin.

– Jag har inte siffran i huvudet, men vi producerade inte mycket förra året utan gick på sparlåga.

– Men 2021 har vi börjat tänka om börjat lansera fler öl på Systembolaget. Innan hade vi två öl där och fokuserade på restauranger, men nu ska vi släppa öl oftare på Systembolaget.

I dagsläget har Hawelkas sex öl i tre butiker. Även restaurangbiten börjar se ljusare ut.

– Vi har fått en restaurang som bara ska servera vårt öl, Vinarium i Munkebäck. De har fokus på vin och fusionmat, men vill ha hantverksöl som alternativ. Vi har gjort en pilsner åt dem och på deras andra kran blir det vad vi har för stunden.

– Sen ska vi på Great Swedish Beer Festival i Malmö, det ska bli väldigt roligt.