Hawelkas är redo för största utmaningen

Niklas Johansson, Karina Bergh, Magnus Alström och Amadeus Bergh är kvartetten bakom Hawelka. Foto: Ronny Karlsson.

Det började som ett hembryggarkollektiv. Men numera är Hawelkas Beer ett bryggeri som vill framåt och i helgen väntar deras största festival hittills.

Med över 20 bryggerier på plats blir det en riktigt ölfest i helgen på Lindholmen Food Market. Bryggaregillet i Göteborg står bakom det hela och en av de nyaste medlemmarna där är just Hawelkas Beer.

– Vi hoppas på att knyta nya kontakter på mässan och även att visa upp att vi gör bra öl, säger Magnus Alström.

Deras resa började som ett hembryggarkollektiv på Hisingen, i samma lokaler som Två Feta Grisar en gång startade sin verksamhet.

Till slut blev det fyra personer kvar och de satsar nu kommersiellt på sitt bryggeri. Namnet Hawelka har sin egen förklaring.

– Hawelka är min kusins släktnamn och han var med här och bryggde från start när vi tog över kontraktet för lokalen. Vi startade som hem bryggarföreningen Ölbryggarmaffian som sedan gick i graven med tiden då min kusin drog sig ur föreningen. Hawelkas Beer växte fram istället och blev kommersiellt till slut med Karina, Niklas, Magnus och mig själv. Vi gillade det namnet, Hawelkas, och jag frågade om vi kunde låta bryggeriet heta så och det gick bra. Min kusin har aldrig varit involverad i det kommersiella bryggeriet utan låtit oss använda hans släktnamn vilket är riktigt sjysst, säger Amadeus Bergh.

De brygger mellan 70 och 150 liter per gång så det blir inte en massa öl som kommer ut på marknaden ännu. Men planen är att växa redan under våren.

– Vi vill ha den här lokalen för att ta fram nya recept och göra sådant vi verkligen vill göra. Men vi har också kontakter med andra bryggerier där vi vill hyra in oss och göra större batcher, säger Bergh.

Det öl som fått mest uppskattning hittills är en india pale ale med namnet ”Mitt namn är Jack”. Ölet gjordes först till en namngivning en av Magnus släktingar, men har sedan bryggts fler gånger.

Karina Bergh och Niklas Johansson är de andra två i kvartetten, och det sociala är viktigt för Hawelkas Beer.

– Vi försöka vara på plats alla fyra när vi brygger. Det är inte alltid det går, men vi har den ambitionen, säger Karina Bergh.

När kontraktsbryggning är i gång är planen att få ut ölen både på Systembolaget och i dagligvaruhandeln. En första folköl finns redan framme och det kan bli fler sådana öl längre fram.

För många blir det kanske på lördag en första chans att prova deras öl. Men kvartetten är inte speciellt nervös inför festivalen.

– Nej, det ska bara bli skoj, nu vill vi bara att det ska bli lördag, säger Amadeus Bergh.