Örter och bär ska ge norrländsk profil

Per Gunnarsson, Duncan Kemp, Markus Falkner och Roland Nilsson är kvartetten bakom Northern Brewers. Foto: Privat.

Kvanne, älggräs och kråkbär. Det ska finnas norrländsk anknytning när nystartade Northern Brewers skapar öl i Storuman.

Bryggeriet är nystartat men kvartetten Per Gunnarsson, Duncan Kemp, Markus Falkner och Roland Nilsson har bryggt en hel del öl de senaste åren.

– Som hembryggare har vi bryggt 45 olika öl och utifrån det har vi plockat de vi gillat bäst, säger Markus Falkner.

För att sätta en tydlig norrländsk prägel på sina öl har de provat sig fram både bland örter och bär. Inledningsvis finns det öl med kvanne, älggräs och kråkbär.

– Vi har provat en hel del och bland annat experimenterat även med rallarros. Vi vill hitta en egen stil, säger Falkner.

Northern Brewers har även med namnet Norrlandsbryggarna i sitt namn och sin logga. Bryggverket är 200 liter och till det finns sex tankar. Även om det nystartade bryggeriet vill skynda långsamt är det klart att det finns visioner om att växa.

– Vi siktar mot cirka 10 000 liter på det här bryggverket, men jag hoppas att vi ska kunna växa på sikt, säger Falkner.

Fler ölstilar ska det också bli längs vägen.

– Men först och främst vill vi hitta en stabilitet och hålla en bra kvalitet. Vi vill starta upp i liten skala och se vad kunderna tycker.

Därför är det inte aktuellt med Systembolaget förrän tidigast till hösten. Inledningsvis styrs försäljningen mot restauranger, cateringföretag och andra med utskänkningstillstånd.

– Även om alla fyra delägarna är vana att driva företag så är vi tacksamma för det stöd vi fått när vi bestämde oss för att starta upp ett nytt företag. Näringslivskontoret, Länsstyrelsen och Almi har varit till stor hjälp, både för att hitta finanseiering och som bollplank, säger Markus Falkner.