Orsholm fixade första flaskan på julafton

På självaste julafton buteljerades de första flaskorna. Nu hoppas Jens Orsholm att hans öl från Lofsdalen ska kunna säljas längs Norrlandskusten.

Det tog lite tid för Orsholms Brygghus att ta sig från ide till verklighet. Bland annat för att Jens Orsholm på egen hand byggde ett nytt brygghus.

– Planerna har funnits där i över tre år. Jag hade en restaurang i Lofsdalen innan, säger han.

Bolaget bildades 2015 och i slutet av förra året kunde han börja brygga. Att buteljera på julafton var inget problem då han fick bekräftat att hela processen fungerade.

Bryggeriet ligger vid skidanläggningen i Lofsdalen och just nu är det högsäsong. Det ska hjälpa till när det gäller hans ölförsäljning.

– Mitt mål är att brygga 50000-60000 liter öl per år. Men jag har kapacitet att göra 90 000 liter säger han.

Så här långt har hans öl bara sålts lokalt, men målet är att nå ut till en bredare publik.

– Jag hoppas kunna ha en marknad längs kusten hela vägen ner mot Stockholm. Mycket handlar om distribution, jag hoppas kunna hitta ett samarbete där, säger han.

Så här långt finns en lager och en pale ale framme, men tanke är at det ska bli fler sorter.

– Jag vill göra rena och ganska lättdruckna öl. Sedan får det bli mer avancerat efter hand. Jag har gärna ett brett sortiment och jag vill att detta ska vara ett genuint fjällbryggeri.

En av de nya ölen ser ut att bli en whiskyfatlagrad stout. I Lofsdalen finns nämligen Europas högst belägna whiskylager.

– Jag har jobbat en del med whisky också. Vi har planer på lite samarbeten, säger Orsholm.