Hyllning till Håge med whisky från Kaggenfat

Hans-Göran ”Håge” Viktorsson avled förra året, nu släpper HIgh Coast en hyllningswhisky till honom.

Lite mer än ett år efter att Hans-Göran ”Håge” Viktorsson på Närke Kulturbryggeri gick bort släpps en hyllningswhisky, där en del av intäkterna går till Cancerfonden.

”Håge” var en av de riktigt stora i Ölsverige, tillsammans med livskamraten Berith Karlsson startade han Närke Kulturbryggeri 2003 och med det så småningom ett världens mest hyllade öl: Stormaktsporter. Men i september förra året avled Håge i cancer.

Långt innan det fick destillerichef Roger Melander på High Coast Whisky ett samtal från den svenska tunnbindaren Johan Thorslund. Han undrade om Roger var intresserad av ölfat.

– Jag svarade nej, generellt sett hade det inte blivit så roligt när jag hade provat ölfat. Vi pratade vidare, men så backade jag och frågade vad det var för öl. ”En porter”, svarade han. Då frågade jag vilken, han svarade ”Stormaktsporter”. ”Oh fan, sa jag, berättar Roger Melander.

Roger Melander, destillerichef på High Coast. Foto: Pressbild

Han tog hem ett fat och fyllde det med ny sprit, som han provsmakade efter ett tag. Det blev så bra att han beställde hem fler fat och fyllde, den här gången med lagrad sprit. Detta var 2014 och sen dess har faten lagrats, fler har tillkommit och High Coast har börjat samarbeta med andra bryggerier, bland annat Pine Ridge.

Roger berättar att han träffat både Håge och Berith, men mest ute på mässor och festivaler.

– Tyvärr har man inte så mycket tid över då, vi har mer talat i telefon och mejlat. Håge var en legendar och en riktigt skön lirare, säger han.

Whiskyn som nu släpps heter Beer Cask Finish – Stormaktsporter 2021 och på både flaska och kartong finns en bild på stiliserad bild på Håge.

– Det är den första whiskyn vi släpper från ölfat. Jag trodde att den skulle bli mörkare, men det går knappt att se att den blivit det. Däremot har den fått smak av ölet.

Den 1 december finns Håge-whiskyn beställningsbar på Systembolaget. Totalt blev det 1589 flaskor och runt 1300 gick till Systembolaget, resten exporteras. Den är lagrad lite över sju år, har en alkoholhalt på 56 procent och priset för en halvliter är nästan 1200 kronor, men en del av intäkterna går till välgörenhet.

– Eftersom det är en hyllning till Håge så skänker vi 200 kronor per såld flaska till Cancerfonden, det blir runt 300000 kronor totalt.