TV-kändisens whisky har lagrats på ölfat

Nick Offerman är inblandad i projektet där whisky lagrats på ölfat. Foto: Montage.

Öl som lagras på whiskyfat är inte så ovanligt. Men nu är tv-kändisen Nick Offerman inblandad i ett projekt där whisky lagrats på Guinness-fat.

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att lagra öl på whiskyfat. Flera svenska bryggerier satsar på den typen av öl och ofta är det tunga och alkoholstarka mörka öl som lagras.

Men nu kommer en kändis-whisky som lagrats på ölfat. Det är Lagavulin och Guinness som samarbetat och även skådespelaren Nick Offerman finns med i projektet.

Lagavulin tog en Islay single malt som sedan lagrades i fyra månader på ett av Guinness träfat vid den amerikanska anläggningen i Maryland. Smaken beskrivs som söt. rökig och med träinslag från whiskyn, medan ölet har bidragit med rostade kaffetoner, mörk choklad och en del sötma.

Hur hamnade då Nick Offerman i det här projektet och vem är egentligen han? Jo, Offerman har samarbetat med Lagavulin sedan 2014. Han är mest känd för sin roll som Ron Swanson i serien Parks and Recreation, en satir som gjordes i sju säsongen med totalt 125 avsnitt. I den serien dricker Offermans rollfigur en hel del Lagavulin, så samarbetet känns inte helt ologiskt.

Serien avslutades efter den sjunde säsongen 2015, men i fjol gjordes ett specialavsnitt där rollfigurerna återförenades.

Lagavulin Offerman Edition: Guinness Cask Finish är det officiella namnet på whiskyn som nu går att köpa i USA för cirka 80 dollar per flaska.